În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Hram la Biserica „Sfântul Antonie cel Mare“ din Alba Iulia
Biserica „Sfântul Antonie cel Mare“ din Alba Iulia şi-a prăznuit hramul vineri, 17 ianuarie. Slujbele au început cu privegherea din seara precedentă, iar dimineaţa din ziua hramului s-a oficiat Acatistul Sfântului, urmat de Sfânta Liturghie, oficiată de părintele profesor universitar Simion Todoran, titularul catedrei de Noul Testament a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.
După Sfânta Liturghie, oficiată în vechiul lăcaş de cult, părintele Simion Todoran a vorbit credincioşilor despre viaţa Sfântului Antonie cel Mare.
„În fiecare an, pe data de 17 ianuarie, creştinii sărbătoresc pe Sfântul Antonie cel Mare. Acesta este numit de Sfântul Atanasie al Alexandriei «fondator al monahismului», împreună cu Pahomie cel Mare. S-a născut în anul 251 în localitatea Coma, în Egiptul de mijloc, din părinţi creştini. Sfântul Antonie a ales de timpuriu asceza în locul bogaţiei, liniştea postului în locul zgomotului lumii“.
Biserica din Munţii Apuseni
Parohia cartierului „Cetate“ din Alba Iulia, înfiinţată în toamna anului 1991, nu a avut de la început un lăcaş de cult pentru oficierea slujbelor religioase. Dorinţa de a construi o biserică necesita un efort financiar deosebit pentru parohie şi de aceea a fost strămutată aici o biserică de lemn, construită în secolul al XVIII-lea într-o localitate din Munţii Apuseni.
Singurul lăcaş de cult din municipiu care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Antonie cel Mare a fost construit în secolul al XVIII-lea, în satul Brăzeşti din Munţii Apuseni şi a fost mutat la Alba Iulia din comuna Sartăş, judeţul Alba, în toamna din 1991, când a fost dezasamblată piesă cu piesă şi refăcută, începând cu martie 1992, urmând ca în luna iulie din acelaşi an să fie terminată.
Biserica est închinată Învierii Domnului şi Cuviosului Părinte Antonie cel Mare. După mutare, prima Sfântă Liturghie a fost oficiată în această biserică în noaptea de Paşti din 1992. Sfinţirea bisericii strămutate în vechea cetate românească a avut loc la 16 august 1992. După refacerea picturii şi lucrările de înnoire ale lăcaşului de cult, în 23 februarie 2000, s-a oficiat slujba resfinţirii.
În curtea bisericii cartierului Cetate din Alba Iulia se află şi o clădire, în care este amenajat un muzeu al parohiei.