În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Hram la capela Spitalului de copii din Galați
De sărbătoarea Sfinților Mucenici doctori fără de arginți Chir și Ioan, joi, 31 ianuarie, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfântul Ioan” din Galați și-a prăznuit ocrotitorii. Cu acest prilej, un sobor de preoţi de caritate şi de la parohii din municipiu a oficiat Sfânta Liturghie de hram în capela din incinta spitalului. În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârșit o slujbă de mulțumire.
Ziua de pomenire a Sfinţilor Mucenici doctori fără de arginţi Chir şi Ioan a însemnat pentru medicii şi pacienţii Spitalului de urgenţă pentru copii din Galaţi un moment de bucurie duhovnicească şi mângâiere în suferință, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareș Bucur. În prezenţa cadrelor medicale, a reprezentanților autorităţilor locale şi a numeroşi credincioşi, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a săvârşit o slujbă de mulţumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu şi slujba Parastasului pentru fondatorii, ostenitorii, binefăcătorii şi angajaţii spitalului trecuţi la cele veşnice.
În cuvântul adresat celor prezenţi, Arhiepiscopul Dunării de Jos a vorbit despre viaţa celor doi sfinţi doctori şi despre implicarea exemplară în ajutorarea celor aflaţi în nevoi, amintind totodată şi de buna colaborare ce există astăzi între slujitorii sfintelor altare şi medicii din municipiul Galaţi. „I-am mulţumit lui Dumnezeu astăzi, într-o zi specială pentru clinica universitară ocrotită de Sfinţii doctori fără de plată Chir şi Ioan din municipiul Galaţi, cunoscută mai bine sub denumirea de Spitalul de copii «Sfântul Ioan», pentru cooperarea de excepţie a personalului medical şi de îngrijire a acestui spital cu preotul nostru de caritate şi cu alţi preoţi din diferite instituţii caritabile din municipiul Galaţi, unii dintre ei chiar aici de faţă. Această cooperare de excepţie între slujirea sufletească şi slujirea pentru sănătatea trupească nu este decât o continuitate a slujirii dintotdeauna a omului în momente de încercare şi de boli cum sunt şi cele din zilele noastre.
Sperăm ca în această clinică universitară în curând să se contureze o secţie de oncologie, prin cooperarea cu Mitropolia Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim, şi cu sprijinul mai multor medici din Germania şi din România”, a spus Arhiepiscopul Dunării de Jos.
La eveniment au participat şi studenţi de la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi care în perioada studiilor fac practică în spitalul de copii. Spitalul pentru copii din Galaţi este unul dintre cele şase spitale clinice şi de urgenţă pentru copii din România. Instituția medicală este primul spital din judeţul Galaţi căreia i-au fost rânduiţi ocrotitori spirituali acum aproape trei decenii. Întrucât în această perioadă în ţara noastră a fost declarată epidemie de gripă, copiii internaţi nu au putut participa la programul liturgic, însă, atât pentru ei, cât şi pentru ceilalţi credincioşi prezenţi la slujbă au fost pregătite 400 de pachete cu dulciuri, fructe, iconiţe şi alte daruri.