În Duminica a 30‑a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Halânga, Protopopiatul Drobeta, unde a săvârșit Sfânta
Hram la Catedrala din Buzău
Ieri, de Înălţarea Domnului, credincioşii buzoieni au participat în număr mare la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala arhiepiscopală din municipiul Buzău cu acest hram. Slujba a fost săvârşită de Înalt Preasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură, Înalt Preasfinţia Sa a arătat că sărbătoarea Înălţării Domnului la cer desăvârşeşte lucrarea de răscumpărare a omenirii, săvârşită de Mântuitorul Iisus Hristos, şi a scos în evidenţă semnificaţiile teologice ale acestei sărbători. „Praznicul de astăzi, al Înălţării Domnului, desăvârşeşte, încheie oarecum lucrarea de mântuire, de răscumpărare a Fiului lui Dumnezeu, aceasta având o semnificaţie deosebită pentru noi, întrucât prin Înălţarea Omului-Dumnezeu în slava dumnezeiască, s-a îndumnezeit în chip deplin firea omenească şi unul dintre noi, Mântuitorul Iisus Hristos şade în sânul Preasfintei Treimi. Aceasta nu este puţin lucru, ca un «frate al nostru mai mare», Mântuitorul Hristos, în numele căruia şi noi am fost înfiaţi de Dumnezeu Tatăl, să Se afle pe scaunul dumnezeirii alături de Tatăl şi de Duhul Sfânt. Prin aceasta ne trage şi pe noi la El, iar Sfinţii Părinţi ai Bisericii spun că scopul întrupării Fiului lui Dumnezeu a fost acela de a-l înălţa pe om la cer. Primul Om care S-a înălţat la cer şi Şi-a îndumnezeit în chip deplin firea Sa omenească, a eternizat-o în Dumnezeu, a fost Domnul Hristos. Sărbătoarea de astăzi a Înălţării Domnului, care este şi hramul Catedralei arhiepiscopale, are o importanţă deosebită nu numai pentru faptul că noi medităm la aceste adevăruri teologice mântuitoare, dar conştientizăm necesitatea de a ne înălţa şi noi din robia patimilor, de a ne înălţa spre ceruri cu mintea, cu sufletul şi cu întreaga noastră fiinţă, deoarece acesta este sensul creării omului, ca să trăiască în veşnicie împreună cu Hristos“, a spus IPS Arhiepiscop Ciprian. În continuare, a arătat că oamenii sunt chemaţi să îşi jertfească vieţile pentru Hristos, deoarece Domnul Hristos Însuşi S-a înălţat la cer, în faţa Tatălui, în stare de jertfă. „Mântuitorul Iisus Hristos S-a înfăţişat pe tronul dumnezeirii, în faţa Tatălui, în stare de jertfă, cu semnele cuielor în mâini şi picioare şi cu semnul suliţei în coasta din care au curs sânge şi apă, simbolul Botezului şi al Sfintei Euharistii, şi ne aşteaptă şi pe noi să ne jertfim pentru El, să ne răstignim păcatele pe crucea Golgotei personale şi prin credinţă şi iubire în Hristos să ne împărtăşim mai cu adevărat cu trupul şi sângele Lui“, a spus Înalt Preasfinţia Sa. La final, a săvârşit slujba Parastasului pentru eroii neamului şi pentru ctitorii Catedralei arhiepiscopale, potrivit consilierului mass-media al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei Dragoş Mihail Olteanu.