La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Hram la Mănăstirea Brâncoveni în judeţul Olt
În Episcopia Slatinei şi Romanaţilor au avut loc, în cursul zilei de ieri, 16 august, mai multe manifestări închinate praznicului Sfântului Mucenic Constantin Brâncoveanu şi a celor dimpreună cu dânsul. Sfânta Liturghie a fost oficiată la Mănăstirea Brâncoveni (foto), de către Preasfinţitul Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, împreună cu Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Preasfinţitul Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, şi Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei.
La orele 17:00, invitaţii au vizitat situl arheologic de la Celei-Sucidava. De aici au mers la Casa de cultură din localitatea Corabia, unde a avut loc o serie de comunicări ştiinţifice pe teme istorice susţinute de prof. univ. dr. Petre Gherghe, prodecan al Facultăţii de Istorie din Craiova, Mirela Cojoc, director al Teatrului de Arheologie din Corabia, Aurelia Grosu, istoric la Muzeul Olteniei, şi Niculina Merceanu, preşedinta Asociaţiei "La noi la români" din Corabia. Ziua s-a încheiat cu un concert de muzică bisericească şi corală susţinut de grupul psaltic "Sfântul Constantin Brâncoveanu" al Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor. "Prin aceste manifestări am dorit să punctăm valoarea deosebit de importantă pe care marele Sfânt Domnitor şi Mucenic Constantin Brâncoveanu o are pentru episcopia noastră. Locul ales pentru săvârşirea Sfintei Liturghii este chiar ctitoria marelui voievod, o perlă a mănăstirilor din Oltenia. De asemenea, ne-am propus ca aceste activităţi să fie spre folosul credincioşilor noştri, care trebuie să ştie mai multe despre ocrotitorul episcopiei noastre", a declarat Dan Camen, consilier cultural în cadrul Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor.