În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Hram la Mănăstirea Căldăruşani
Biserica Ortodoxă Română l-a sărbătorit marţi, 22 iunie, pe Sfântul Ierarh Grigorie Dascălu, mitropolitul Ţării Româneşti. Moaştele sale se află la Mănăstirea Căldăruşani din Arhiepiscopia Bucureştilor, unde sute de credincioşi au mers şi i s-au închinat, informează BASILICA. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată în biserica mănăstirii de Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, informează Radio TRINITAS.
Despre viaţa şi activitatea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălu la Mănăstirea Căldăruşani a vorbit părintele stareţ Lavrentie Gâţă: "Mitropolitul Grigorie Dascălu, înainte de toate, a fost un călugăr trăitor cu adevărat. El este cel care a învăţat meşteşugul tipografiei, a tipărit şi a tradus cărţi din limba greacă şi din limba latină", informează TRINITAS TV. Pentru viaţa şi activitatea sa, în octombrie 2005, la propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, mitropolitul Grigorie Dascălu al Ţării Româneşti a fost canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
"Această Sfântă Mănăstire a fost marcată în decursul istoriei ei de mari personalităţi, dar Sfântul Grigorie Dascălu a fost cel care încununează personalităţile acestea", a mai spus părintele Lavrentie Gâţă referitor la personalitatea sfântului mitropolit.
Ctitorie a domnitorului Matei Basarab în secolul XVII-lea, Mănăstirea Căldăruşani din apropierea Capitalei este unul dintre aşezămintele monahale reprezentative ale Arhiepiscopiei Bucureştilor.