În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Hram la Mănăstirea Cernica
Biserica Ortodoxă Română l-a prăznuit ieri, 11 aprilie, pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului. Cu acest prilej, la mănăstirea ilfoveană Cernica, unde se află şi moaştele Sfântului Ierarh Calinic, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârşit Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfinţite, înconjurat de un sobor de slujitori.
Numeroşi credincioşi au participat la slujba săvârşită în biserica acestei vechi vetre de rugăciune şi cultură, ctitorie a Vornicului Cernica Ştirbei de la 1608. După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat vocaţia monahală a Sfântului Calinic de la Cernica, misiunea arhierească a acestuia, precum şi activitatea cărturărească a sfântului. „Astăzi prăznuim pe un păstor al Bisericii noastre româneşti, un om cu viaţă sfântă şi care şi-a cheltuit toate energiile sale trupeşti slujind Biserica, îl prăznuim pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, în ziua mutării sale la viaţa veşnică. În Biserică, încă de la începuturile ei, s-a statornicit ca persoanele sfinte, martirii, oamenii care au strălucit prin virtuţi şi nevoinţe să fie sărbătoriţi nu atunci când s-au născut în lumea aceasta trecătoare, ci când s-au născut pentru ceruri, atunci când sufletul lor s-a mutat în mâinile Domnului. Chiar dacă era tânăr, Sfântul Calinic a fost făcut duhovnic al obştii de la Mănăstirea Cernica şi, pentru calităţile sale duhovniceşti, pentru înţelepciunea sa, în 1818 a fost aşezat de mitropolitul Ţării Româneşti chiar în fruntea acestei mănăstiri, pe care a păstorit-o vreme de 32 de ani. Atât de mare a fost prestigiul stareţului Calinic, încât de ziua Înălţării Sfintei Cruci a anului 1850, când a fost hirotonit Episcop de Râmnic, Mănăstirea Cernica avea peste 350 de monahi. Sfântul Calinic s-a ocupat de satele nevoiaşe din jurul mănăstirii şi a clădit mai multe şcoli pentru copiii de ţărani, ca aceştia să poată învăţa carte. În alte sate a ridicat biserici, ca oamenii să aibă unde veni să asculte cuvântul Evangheliei. La Râmnic a zidit actuala Catedrală episcopală şi a înfiinţat o tipografie, unde au apărut o serie de cărţi foarte valoroase. Amintim în primul rând cărţile de cult necesare preotului şi cântăreţului, iar în al doilea rând cărţile de învăţătură pentru preoţi, călugări şi credincioşi şi pravilele pentru duhovnici. Aceasta arată grija sfântului faţă de creşterea intelectuală şi duhovnicească permanentă a preotului şi călugărului în societate. Sfântul Calinic a strălucit mai ales prin viaţa sa aspră. El nu a folosit patul, ci dormea într-un scaun“, a explicat Preasfinţia Sa.
În continuare, PS Episcop Varlaam Ploieşteanul a arătat importanţa rămăşiţelor pământeşti ale sfinţilor în viaţa credincioşilor şi a prezentat credincioşilor episodul în care femeia care suferea de scurgere de sânge s-a atins de veşmintele Mântuitorului Iisus Hristos, convinsă fiind că va dobândi vindecarea. „Noi cinstim moaştele sfinţilor, pentru că ei şi-au sfinţit trupurile încă din viaţa aceasta prin osteneli, rugăciune, milostenie şi prin împlinirea Evangheliei şi astfel cu adevărat trupurile lor au devenit temple şi chivote ale Duhului Sfânt. Sfântul Apostol Pavel ne învaţă că prin Botez, trupul fiecărui creştin devine un templu al Duhului Sfânt, de unde şi marea responsabilitate a fiecărui creştin pentru modul în care se comportă faţă de propriul său trup. Din minunea vindecării femeii bolnave reţinem că prin atingerea de trupurile sfinţilor, noi putem dobândi vindecarea de bolile trupeşti şi sufleteşti şi totodată împlinirea dorinţelor sfinte de progres duhovnicesc şi mântuire a sufletelor noastre. De aceea şi noi ne atingem de veşmintele cu care slujesc preoţii, nu pentru vrednicia lor, ci pentru faptul că preotul, îmbrăcat în aceste veşminte, slujeşte slujbele în care cheamă Duhul Sfânt, care împlineşte cererile noastre“, a arătat Preasfinţia Sa.
La final, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul le-a transmis tuturor celor prezenţi binecuvântarea din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. De asemenea, părintele arhimandrit Maxim Bădoiu, stareţul Mănăstirii Cernica, a mulţumit Preasfinţiei Sale pentru cuvântul de învăţătură, precum şi tuturor credincioşilor pentru prezenţă.