În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Hram la mănăstirea clujeană de la Piatra Craiului
Singurul aşezământ monahal din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului aflat sub ocrotirea Sfântului Ioan Iacob Hozevitul Românul, Mănăstirea de la Piatra Craiului, judeţul Cluj, şi-a sărbătorit patronul spiritual marţi. Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, înconjurat de un impresionant sobor de preoţi.
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului a oficiat Sfânta Liturghie pe altarul de vară al mănăstirii, înconjurat de un sobor de 20 de preoţi şi diaconi, din care a făcut parte şi exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru.
IPS Mitropolit Andrei a vorbit credincioşilor prezenţi la Sfânta Liturghie despre urmarea lui Hristos prin nevoinţă şi asceză, pornind de la exemplul Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ.
„Cel ce vrea să-L urmeze pe Hristos pentru a deveni fiu al Lui Dumnezeu, născându-se din Duh, mai întâi de toate trebuie să suporte, cu bunăvoie şi cu răbdare, toate relele ce-l încearcă, ca de pildă bolile trupeşti, înfruntările şi uneltirile ce vin de la oameni, calomniile nevăzuţilor vrăşmaşi. Providenţa Divină care rânduieşte toate lucrurile cu înţelepciune, în vederea binelui, îngăduie asemenea încercări provocate de diverse nenorociri ca să îi vădească pe cei ce-L iubesc sincer pe Dumnezeu“, a spus IPS Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.
Moaşte ale Sfântului Ioan Rusul
Sărbătoarea hramului din acest an a fost marcată şi prin prezenţa moaştelor Sfântului Ioan Rusul de la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului“ din localitatea clujeană Floreşti, care au fost aduse la Mănăstirea Piatra Craiului luni după-masa, de o delegaţie condusă de duhovnicul mănăstirii, Visarion Paşca. Racla cu sfintele moaşte a fost întâmpinată de obştea mănăstirii şi de credincioşi la ora 16:00. Pelerinii veniţi au asistat în continuare la slujba Privegherii oficiată de IPS Mitropolit Andrei. Au participat credincioşi din Cluj, precum şi din alte zone ale ţării.
După Sfânta Liturghie, ierarhul a vizitat parohiile Poieni şi Huedin I, unde a discutat cu preoţii de aici, în special cu referire la lucrările de construcţie ce se desfăşoară în cele două parohii.
Mănăstirea „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul“, este situată pe raza localităţii Bucea, în dreptul Popasului Piatra Craiului, la jumătatea distanţei dintre Cluj-Napoca şi Oradea. Aşezământul monahal a fost înfiinţat în anul 1995, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu.