De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Hram la Mănăstirea Lupşa
Mănăstirea Lupşa din judeţul Alba a îmbrăcat haine de sărbătoare în ziua hramului de la praznicul "Înălţarea Sfintei Cruci". Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, înconjurat de un impresionant sobor de 33 de preoţi din Ţara Moţilor.
Miile de pelerini prezenţi la hram s-au hrănit cu cuvântul lui Dumnezeu din cadrul lecturilor biblice şi din cuvântul de învăţătură al IPS Andrei despre sensul teologic şi cel duhovnicesc al Crucii, iar apoi s-au cuminecat cu Sfintele Taine.
Cuvântul arhieresc a avut ca motto un fragment din poemul "Taina Crucii" al lui Traian Dorz: "Taină şi Simbol şi Jertfă, Stâncă de nezguduit,/ Semn de teamă şi putere,/ Steag în veci nebiruit./ Cheie care cele patru margini ale lumii le închizi/ Braţul Milei şi Dreptăţii care mântui sau ucizi, Viu izvor al mântuirii pentru vii şi pentru morţi/ Cruce, slavă cui te poartă,/ Slavă Celui care-L porţi!".
După Liturghie, credincioşii au avut ocazia să dea cuvenita cinstire odoarelor sfinte ale mănăstirii: un fragment din Lemnul Sfintei Cruci, icoana athonită Maica Domnului Paramithya şi moaştele Sfinţilor Hariton, Mavrichie şi Iosif Isihastul.
Părintele Melchisedec Ungureanu, stareţul Mănăstirii Lupşa, a mulţumit lui Dumnezeu pentru ziua minunată de hram, vlădicii Andrei pentru obişnuita dragoste părintească, preoţilor şi pelerinilor cărora le-a amintit că Sfânta Cruce este epistola de dragoste a lui Dumnezeu pentru toţi oamenii care nu fac altceva decât să caute în viaţa lor Crucea Domnului, aşa cum spunea odinioară, în cadrul unei seri duhovniceşti, părintele Rafail Noica. Agapa frăţească a încununat un ospăţ duhovnicesc de neuitat, menit să aducă lumina harului sfânt peste inimi şi nădejde închinătorilor.
Înalt Preasfinţitul Andrei a menţionat că de hramul de la Mănăstirea Lupşa "creştinii din toată Ţara Moţilor se adună aici. Au fost câteva mii de oameni la sărbătoare. Nădăjduim ca participarea lor din punct de vedere duhovnicesc să le dea un plus de evlavie şi de putere misionară în această lume în care sunt foarte multe probleme de depăşit".
Situată pe şoseaua Abrud - Câmpeni - Turda, Mănăstirea Lupşa este una dintre cele mai vechi aşezări monahale de pe Valea Arieşului, ctitorie a cnezilor locali, fiind resfinţită în anul 1992. Stareţul mănăstirii, protosinghelul Melhisedec Ungureanu, a reluat tradiţia vechii mănăstiri ortodoxe din secolul al XV-lea. Lăcaşul a fost construit în anul 1429, fiind cea mai veche biserică din lemn existentă până astăzi în Transilvania. Mănăstirea a fost un puternic centru cultural, aici funcţionând, până la mijlocul secolului trecut, o şcoală şi un atelier de pictură bisericească. Actualmente sunt 20 de vieţuitori, prin osteneala cărora s-a construit un corp de chilii şi s-a restaurat pictura la biserica veche.