Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Hram la Mănăstirea Nera din Caraș‑Severin
Sărbătoarea Bunei Vestiri a fost zi de bucurie duhovnicească pentru obștea monahală de la Mănăstirea Nera, județul Caraș-Severin. Așezământul monahal și-a sărbătorit cel de-al doilea hram. Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Paraclisul „Buna Vestire” al mănăstirii.
Foarte mulți credincioși au venit în această zi la așezământul monahal de lângă localitatea Sasca Montană pentru a primi binecuvântare și putere de continuare în urcușul spre Înviere. Sfintele slujbe au fost înfrumusețate la strană de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
„La Mănăstirea Nera maicile se ocupă cu tot ceea ce înseamnă medicină naturistă, preparând din plantele medicinale tot felul de medicamente, remedii pentru afecțiunile trupești, dar credem că în mod special maicile de aici se îndeletnicesc cu lucrarea Mariei, rugăciune permanentă, rugăciune consistentă și o viață închinată în exclusivitate lui Dumnezeu și slujirii aproapelui. Astăzi, la sărbătoarea Bunei Vestiri am ales să fim din nou aici la Nera, să ne bucurăm duhovnicește, mai ales că suntem în Postul Mare și avem nevoie de întărire duhovnicească, atât la Liturghie, cât și prin comuniune frățească de rugăciune, căci, aici, întotdeauna simțim că maicile și părinții se roagă și cultivă sfintele virtuți ale desăvârșirii, îndemnându-i și pe credincioși ca să parcurgă acest drum spre Împărăția cerurilor”, a subliniat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.
În prezent, mănăstirea găzduieşte aproximativ 100 de vieţuitoare. Pe lângă programul de rugăciune, maicile de la Nera prepară şi produse naturiste pentru tratarea unor afecţiuni trupeşti, dar şi pentru consum alimentar.