În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Hram la mănăstiri transilvane
În ziua Tăierii Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, mai multe mănăstiri transilvane şi-au sărbătorit hramul, prin slujbe arhiereşti, între acestea fiind mănăstirile Bic din judeţul Sălaj, Cormaia din judeţul Bistriţa-Năsăud şi Borşa-Pietroasa din judeţul Maramureş.
Mănăstirea Bic din Episcopia Sălajului şi-a prăznuit pe 29 august ocrotitorul, pe Sfântul Ioan Botezătorul. Acest moment a fost cu atât mai ales cu cât obştea mănăstirii s-a bucurat de prezenţa în mijlocul ei a Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, şi a Preasfinţitului Petroniu, Episcopul Sălajului. Sfânta Liturghie a fost săvârşită în altarul de vară al mănăstirii, cei doi ierarhi fiind înconjuraţi de un frumos sobor de preoţi şi diaconi.
Cuvânt despre familia creştină
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a ţinut mulţimilor de credincioşi un cuvânt de învăţătură intitulat „Vrăjmaşul de moarte al familiei este depravarea“. Vorbind despre perioada în care a trăit Sfântul Ioan Botezătorul, ierarhul a arătat că, într-o lume necreştină în care morala lipsea, erau întâlnite păcate ca desfrânarea, incestul, avortul şi altele de acest fel. „Dar oare după 2000 de ani de creştinism, oare acestea îşi mai au locul? Toate aceste păcate duc la prăbuşirea familiei, nu numai din punct de vedere spiritual, ci şi din punct de vedere al vieţii noastre sociale“, a arătat IPS Mitropolit Andrei, arătând că „familia este forma socială de bază, întemeiată prin căsătorie, constând din soţ, soţie şi copii. Dar vrăjmaşul de moarte al familiei este depravarea. În toate veacurile au existat păcate, dar parcă veacul nostru este mai pecetluit de erotism decât orice alt veac“.
„Familia este comuniunea de iubire ce se realizează prin Taina Cununiei. Familia a fost întemeiată de Dumnezeu în rai. La fel, când Mântuitorul era pe pământ, prima minune a făcut-o la nunta din Cana Galileii, ridicând însoţirea dintre bărbat şi femeie la rang de taină. Unirea dintre bărbat şi femeie se raportează la unirea dintre Hristos şi Biserică (Efeseni 5:32). Dacă această taină este mare, dacă familia este forma socială de bază, atunci când se prăbuşeşte familia, suferim cu toţii. Divorţurile s-au triplat în ultimii ani, şi aceasta se datorează multelor păcate care domnesc în lume. Acestea erodează temelia familiei creştine“, a arătat Părintele Mitropolit.
De asemenea, „pe lângă desfrâul şi incestul amintite în Evanghelia de astăzi, putem enumera şi alte păcate care erodează temelia familiei, cum ar fi unirile consensuale, căsătoriile de probă sau căsătoriile între persoanele de acelaşi sex. Toate aceste păcate sunt stimulate şi de o situaţie specială în care trăim noi: niciodată nu au emigrat atât de mulţi dintre semenii noştri din cauza sărăciei. Prin faptul că un soţ merge să lucreze în afara ţării, premizele ca familiile să se destrame sunt gata. Familiile de tineri de astăzi vor rămâne puternice dacă soţii vor avea o viaţă religioasă, pentru că Hristos este cel care întemeiază Taina Căsătoriei, dar El este şi cel care dă putere ca familia să-şi atingă scopul ei: comuniunea dintre cei doi soţi, dragostea, naşterea de prunci, creşterea acestora în frică de Dumnezeu şi mântuirea tuturor“, a încheiat IPS Mitropolit Andrei.
În cuvântul său, PS Petroniu a mulţumit IPS Părinte Andrei pentru prezenţa sa la această mare sărbătoare, în Episcopia Sălajului. De asemenea, PS Episcop Petroniu, a amintit că, în urmă cu şapte ani, a fost prezent la slujbă la această mănăstire şi vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu.
Sărbătoare la Mănăstirea Cormaia
Mănăstirea Cormaia, din judeţul Bistriţa-Năsăud, şi-a sărbătorit hramul joi, 29 august, iar Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, între care s-au aflat exarhul mănăstirilor din eparhie, arhim. Dumitru Cobzaru, şi protopopul de Năsăud, Ioan Dâmbu. Mănăstirea a fost reînfiinţată în 1994, pe o veche vatră monahală, de către vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu. În ultimii ani, s-a construit o biserică din zid cu hramul „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul“. Lucrările se află în stadiu de finalizare, în prezent fiind pictat interiorul. Aici este şi o bisericuţă din lemn, cu hramul „Buna Vestire“, construită în 1636 de călugării veniţi de la mănăstirile Neamţ şi Putna. Aici sunt păstrate opere de artă valoroase, între care icoane ale pictorului Tudor Zugravu.
Hram la Borşa - Pietroasa
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul“ Borşa - Pietroasa, judeţul Maramureş. Mănăstirea, care se află la altitudinea de 1000 metri, a fost înfiinţată în urmă cu şase ani, ca schit, pentru maici. În urma dezvoltării administrative şi a rolului duhovnicesc în zonă, aşezământul a crescut de la an la an, astăzi ansamblul monahal fiind alcătuit din biserica de lemn în stil maramureşean, a cărei nouă catapeteasmă a fost binecuvântată cu acest prilej, corp de chili, poartă maramureşeană şi alte construcţii. Obştea monahală este condusă de monahia Ioanichia Timiş şi este alcătuită din nouă măicuţe, iar duhovnic este părintele Ambrozie. La sfârşitul Sfintei Liturghii s-a dat citire hotărârii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Clujului Maramureşului şi Sălajului, care, la propunerea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Justinian şi a PS Iustin Sigheteanul, a ridicat schitul la rang de mănăstire. Stareţa Ioanichia Timiş a primit din partea PS Iustin Sigheteanul, în semn de apreciere, „Gramata Episcopală“. Obştea monahală a dăruit ierarhului o icoană cu Sfântul Ioan Botezătorul.