În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Hram la Parohia „Sfântul Alexandru“ din Cluj-Napoca
Parohia „Sfântul Alexandru“ din Cluj-Napoca şi-a serbat sâmbătă, 30 august, hramul. La această sărbătoare au luat parte credincioşi din parohie şi din alte cartiere ale oraşului, precum şi membrii ai Asociaţiei „Oastea Domnului“, care au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie şi au interpretat cântări duhovniceşti.
Bucuria comunităţii din parohia clujeană „Sfântul Alexandru“ a fost întregită de prezenţa Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care a sfinţit demisolul noii biserici şi a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
IPS Părinte Mitropolit Andrei, a vorbit credincioşilor despre învăţăturile pline de înţelepciune ale Sfântului Ierarh Alexandru, Patriarhul Constantinopolului şi despre lupta pe care a dus-o acesta împotriva dezbinării în Biserica Ortodoxă şi a ereziilor lui Arie. Înaltpreasfinţia Sa i-a îndemnat astfel, pe credincioşi să ia exemplul Sfântului Ierarh Alexandru şi al altor sfinţi părinţi şi să lupte pentru păstrarea credinţei.
„Sfântul Ierarh Alexandru, ca şi toţi sfinţii lui Dumnezeu de-a lungul veacurilor, a încercat să păstreze credinţa cea dată o dată pentru totdeauna. Acest lucru încercăm să-l facem şi noi şi frăţiile voastre, într-o lume în care se zice că este pluralistă şi unde de multe ori se încearcă ca minciuna şi adevărul să fie amestecate şi să fie o ceaţă, pe care nu o mai poţi înlătura şi mulţi oameni se zăpăcesc şi se depărtează de la credinţă. Într-o asemenea lume este nevoie de o credinţă tare, de credinţa dată sfinţilor o dată pentru totdeauna, pe care trebuie să o păstrăm şi să o transmitem din generaţie în generaţie“, a spus IPS Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.
În continuare, ierarhul a vorbit despre o înviorare a vieţii duhovniceşti a creştinilor: „Unii din neştiinţă confundă Asociaţia «Oastea Domnului» cu o sectă. Este o mare eroare, pentru că Asociaţia «Oastea Domnului» este o asociaţie a Bisericii Ortodoxe. Atunci când a fost întemeiată de părintele Iosif Trifa, scopul ei declarat şi care este şi astăzi, este acela de a spori râvna duhovnicească. De multe ori suntem ca nişte tăciuni ce se sting. De aceea trebuie credinţa noastră să fie întărită, reîmprospătată, preocuparea noastră duhovnicească aprinsă. Zice Mântuitorul în Evanghelia după Luca: „Foc am venit să arunc pe pământ şi cât aş vrea să fie acum aprins!“. Este vorba aici de un creştinism activ, de o Ortodoxie luptătoare, ca până la urmă să fie triumfătoare împotriva păcatului, împotriva răului, să poată aduce, nu numai cu cuvântul, ci cu exemplul, o stare de linişte, de pace, de armonie, de unitate în întreaga lume. Lucrul acesta l-a dorit părintele Iosif Trifa cu «Oastea Domnului», să reînvioreze viaţa duhovnicească a Bisericii“, a spus IPS Mitropolit Andrei.
De asemenea, ierarhul a amintit că Biserica Ortodoxă mai are şi alte organizaţii, precum Societatea Femeilor Ortodoxe, Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi, Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români, toate acestea având ca scop să învioreze viaţa duhovnicească a creştinilor, în contextul secularizării.
IPS Părinte Mitropolit Andrei a amintit că dincolo de afirmarea apartenenţei la confesiunea creştin-ortodoxă, este foarte important ca aceasta să fie vie în sufletele oamenilor: „Dacă i-am întreba pe români ce credinţă au, peste 80% dintre creştinii din România s-ar declara ortodocşi. Dar dacă ar fi şi practicanţi, ar fi neîncăpătoare bisericile. Noi am dori ca credinţa lor, a tuturor, să fie vie şi noi toţi să fim mai râvnitori şi să păstrăm credinţa dată sfinţilor o dată pentru totdeauna“.
Distincţie pentru ctitorul bisericii
La sfârşitul slujbei, IPS Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a oferit distincţia „Crucea Transilvană“ ctitorului bisericii, Alexandru Bucur. Parohia ortodoxă „Sfântul Alexandru“ din Cluj-Napoca a fost înfiinţată la 1 ianuarie 2013. Anul trecut, de sărbătoarea hramului, IPS Părinte Mitropolit Andrei a pus piatra de temelie pentru noua biserică ocrotită de „Sfântul Ierarh Alexandru“, de pe Bulevardul Muncii din Cluj-Napoca. În doar un an, s-a reuşit ridicarea şi dotarea demisolului cu toate cele necesare pentru oficierea sfintelor slujbe, cu sprijinul ctitorilor, familia Bucur şi a membrilor Asociaţiei „Oastea Domnului“.