De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Hram la Schitul Poiana Mărului din Caransebeş
La praznicul Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Schitul Poiana Mărului îşi sărbătoreşte hramul. Cu acest prilej, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Parohia Măru va fi adusă în pelerinaj la schit.
Astăzi, la ora 18:00, va avea loc întâmpinarea icoanei făcătoare de minuni, urmată de o procesiune spre mănăstire, iar la 19:00, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, va oficia slujba Vecerniei cu Litia. La ora 23:00 se va săvârşi Utrenia, urmată de Sfânta Liturghie de noapte.
Mâine, la ora 7:00, va avea loc slujba de sfinţire a apei după care se va săvârşi Sfântul Maslu. Începând cu orele 9:30, PS Lucian împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, va oficia Sfânta Liturghie arhierească.
Situată în peisajul turistic bănăţean din staţiunea Poiana Mărului, această mănăstire a luat fiinţă la iniţiativa preotului paroh Dorel Fercea şi a credincioşilor din Parohia Măru înainte de Revoluţia din 1989. Lucrările începute au fost sistate din cauza opoziţiei regimului comunist. Odată cu reînfiinţarea episcopiei în anul 1994 cu binecuvântarea vrednicului de amintere episcop Emilian Birdaş al Caransebeşului s-au reluat lucrările de ctitorire, care s-au întrerupt la scurt timp din lipsă de fonduri.
Reluarea construirii aşezământului monahal a reînceput în anul 2000, când cu binecuvântarea actualului Mitropolit al Ardealului, Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Episcop al Caransebeşului la acea vreme, s-au demarat lucrările de ridicare a bisericii mănăstireşti, finalizate doi ani mai târziu. Consiliul Eparhial al Episcopiei Caransebeşului a hotărât la 1 februarie 2007 schimbarea destinaţiei mănăstirii transformând-o în schit de călugăriţe. Biserica zidită în cadrul complexului monahal a fost târnosită la data de 24 iunie 2008 de Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, după osteneala de doi ani de zile a monahiei stareţe Olimpiada Tiliuţă, împreună cu obştea de călugăriţe, conform Biroului de presă al Episcopiei Caransebeşului. (arhid. C.R.)