Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Hram la Seminarul Teologic şi la Combinatul Siderurgic
Ieri, 29 noiembrie, au fost sărbătorite hramurile Seminarului Teologic "Sfântul Apostol Andrei" din Galaţi şi al bisericii de pe platforma Combinatului Siderurgic "ArcellorMittal" din localitate.
La capela seminarului, Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârşită de PS Corneliu, Episcopul Huşilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul "Liturghiei de după Liturghie" a avut loc momentul central al tradiţionalului simpozion interseminarial ajuns la ediţia a XI-a, când tinerii seminarişti şi profesorii îndrumători au primit binecuvântarea ierarhilor prezenţi în Arhiepiscopia Dunării de Jos pentru sărbătorile Sfântului Apostol Andrei. În capela seminarului, IPS Nectarie, Mitropolit de Corfu şi Paxos, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Corneliu, Episcopul Huşilor, PS Irineu, Episcop-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române din America şi Canada, precum şi pr. prof. dr. Nicolae D. Necula, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din Bucureşti, au deschis lucrările simpozionului cu titlul "Tradiţia în familie şi şcoală - provocările modernismului". Alături de seminarul-gazdă, au participat reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ teologic liceal din Bucureşti, Buzău, Slobozia, Tulcea, Mănăstirea Neamţ, Piatra Neamţ, Roman şi Huşi. IPS Casian a apreciat că adevăratul simpozion este cel petrecut sub Pantocrator, în biserică, arătând cât de importantă este comuniunea dintre seminariile teologice: "Un seminar teologic celebru nu poate face singur nimic în Biserică. Biserica nu a dat un singur Apostol celebru. Niciodată Apostolii nu au greşit împreună. Nu se poate greşi împreună. Medicamentul vindecării de greşeală este comuniunea, iar medicamentul vindecării de izolarea socială este comunicarea. Comunicarea pe verticală şi orizontală este chiar viaţa unui seminar teologic, iar seminariile teologice reunite arată principiul solidarităţii şi sinodalităţii. Aceasta este unitatea Bisericii". În biserica de pe platforma Combinatului Siderurgic "ArcellorMittal" din Galaţi, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. La slujbă au participat angajaţi şi membri ai conducerii executive a combinatului, în frunte cu directorul general Eric Remisz. După Sfânta Liturghie, întreaga delegaţie de ierarhi s-a îndreptat către cei ce muncesc în incinta combinatului, în secţia de oţelărie a uzinei. Ierarhii români şi greci s-au îndreptat apoi către vechiul Palat episcopal, în care în prezent funcţionează Muzeul de Arte Vizuale, pentru vernisajul unei expoziţii de fotografii realizate de Laurenţiu Dimitrie Tătulescu, reprezentând cele mai importante edificii religioase ale Eparhiei Dunării de Jos.