Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Hram la un schit din Argeș renăscut sub binecuvântarea Sfântului Nectarie
Pelerini argeșeni au mers luni, 9 noiembrie, la Schitul Brădetu, pe valea râului Vâlsan, județul Argeș, pentru a aduce cinstire Sfântului Ierarh Nectarie, unul dintre patronii spirituali ai acestui așezământ monahal.
Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro. În cuvântul rostit, chiriarhul a mulțumit credincioșilor pentru evlavia arătată Sfântului Ierarh Nectarie, amintind de minunile săvârșite de acesta la Schitul Brădetu. În biserica de aici se păstrează un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie și o icoană cu chipul acestuia, pictată de monahiile de la Mănăstirea „Sfânta Treime” din insula Eghina.
Îmbătrânit de trecerea anilor, vechiul așezământ monahal datează din vremea domnitorului Mircea cel Bătrân. A rezistat peste secole ca obşte de călugări, fie de sine stătătoare, fie ca metoc al Mănăstirii din Curtea de Argeş. S-a menţinut până la reformele agrară şi bisericească impuse de Cuza, în urma cărora s-a dezvoltat satul actual Brădetu, iar schitul s-a transformat în biserică de enorie.
După 130 de ani, din dorinţa a trei călugări, s-a pornit la o ctitorie nouă, la 800 m altitudine, deasupra satului Brădetu. Schitul nou a primit numele celui din vechime şi a fost închinat Acoperământului Maicii Domnului, Sfântului Nectarie Tămăduitorul, Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica și Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel.