În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Hram și centenar la Bogonos, Iași
Biserica Parohiei Bogonos din comuna ieșeană Lețcani, cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, împlinește 100 de ani de la târnosire. Marcarea acestui moment aniversar s-a făcut prin sfințirea unei cruci ridicate în memoria eroilor căzuți în cele două războaie mondiale şi prin oficierea unei slujbe de pomenire pentru sufletele ctitorilor și slujitorilor bisericii din Bogonos. Evenimentul a fost precedat de săvârşirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
Alături de ierarh au mai slujit părinți din cadrul administrației Centrului eparhial, precum și profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. În predica sa, Preasfințitul Părinte Nichifor a arătat că sfinții cinstiți astăzi sunt pentru creștini model de învățare: „Împăratul Constantin s-a transformat el însuși, devenind sfânt. Noi, cinstindu-l în Biserică, luăm aminte la ceea ce Dumnezeu a lucrat în el, la faptul că el a devenit sfânt prin credința sa dusă până la capăt, fiind plină de roade”.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Vasile Costan a oferit câteva plachete aniversare sprijinitorilor comunității parohiale, rostind totodată un cuvânt de recunoștință.
În continuare, cei prezenți s-au adunat în curtea lăcașului de cult pentru a participa la slujba de sfințire a monumentului ridicat în memoria eroilor neamului și la parastasul oficiat pentru sufletele ctitorilor și slujitorilor Bisericii din Bogonos.
Ecou al bucuriei unirii tuturor românilor
Lăcaşul de cult de care sătenii se bucură astăzi cu multă recunoştinţă a fost zidit la iniţiativa preotului Sava Popovici între anii 1918‑1924, cu efortul financiar şi material al ministrului Basarabiei, Ion Inculeţ, al soţiei sale, Rucsanda, născută Cantacuzino Başotă, al familiei boierești Christea Th. Christea şi Ana, precum şi al locuitorilor din satele vecine. Ridicarea acestui sfânt lăcaş la anul 1918 a fost un ecou al bucuriei unirii tuturor românilor, dar şi o mare necesitate pentru sătenii Bogonosului, deoarece biserica veche se afla într‑un stadiu avansat de degradare.
Noua biserică a fost zidită din piatră şi cărămidă și s‑a sfinţit în ziua de 9 iunie 1924.