La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Hram și pelerinaj la Tomis
În acest an, la sărbătoarea hramului Schitului Prodromița de la malul Dunării, aflat în partea de vest a localității Hârșova, a fost adus un fragment din moaștele Sfântului Ioan Botezătorul, informează Biroul de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului. Odorul duhovnicesc a fost adus de la Mănăstirea Filotheu din Muntele Athos luni, 9 iulie, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Petru și Pavel” din municipiul Constanța. Astăzi, de la ora 15:00, racla cu fragmentul din moaștele Sfântului Ioan Botezătorul este așezată spre închinare pelerinilor la Schitul Prodromița de lângă orașul Hârșova, unde va rămâne până în data de 13 iulie.
În ziua hramului Schitului Prodromița, joi, 12 iulie, IPS Părinte Arhiepiscop Teodosie și PS Părinte Nikiforos, Episcop de Amorios și conducătorul delegației grecești, vor săvârși Sfânta Liturghie, mai informează Biroul de comunicare al eparhiei.