La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Hramul bisericii din incinta Palatului Cotroceni
Biserica Palatului Cotroceni din Capitală și-a sărbătorit sâmbătă, 7 octombrie, hramul de toamnă, în ziua de prăznuire a Sfinților Mari Mucenici Serghie și Vah. Sfânta Liturghie a fost săvârșită în locașul de rugăciune de un ales sobor de slujitori condus de părintele arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale din București.
Din soborul care s-a rugat sâmbătă la Biserica Sfinților Serghie și Vah din Capitală au făcut parte și părintele arhimandrit Irineu Dogaru, slujitor la biserica din incinta Palatului Cotroceni; părintele Michael Tița, consilier patriarhal coordonator la Sectorul relații bisericești, interreligioase și comunități bisericești externe al Patriarhiei Române, părintele Vasile Ioana, parohul Bisericii „Sfântul Nicolae”- Dintr-o Zi din București, precum și alți slujitori. „Este o bucurie deosebită pentru noi toți în această zi, mai ales că foarte multă lume aleargă cu dragoste și evlavie către ajutorul Sfinților Mari Mucenici Serghie și Vah, rugându-se și așteptând binecuvântarea lui Dumnezeu să se reverse prin rugăciunile celor doi sfinți tămăduitori și făcători de minuni. Mulțumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru că în fiecare an, la cele două hramuri, ne transmite binecuvântarea sa și purtarea de grijă și se gândește la credincioșii de la Palatul Cotroceni, la ostenitorii Administrației Prezidențiale și la toți cei care vin și se închină cu dragoste la moaștele Sfinților Mari Mucenici Serghie și Vah”, ne-a spus arhim. Irineu Dogaru, slujitor la biserica din incinta Palatului Cotroceni. Sfinții Serghie și Vah, ocrotitorii duhovnicești ai Mănăstirii Cotroceni, au fost rânduiți chiar de ctitorul acesteia, domnitorul Șerban Cantacuzino (1678- 1688), care, pe când era boier, a aflat adăpost într-un schit din codrii Cotrocenilor închinat Sfinților Serghie și Vah. A trecut cu bine peste încercare și a făgăduit lui Dumnezeu să înalțe o mănăstire în acel loc, construcția ei începând chiar în primul său an de domnie. Biserica Mănăstirii Cotroceni a fost martirizată de regimul comunist din România, care a hotărât demolarea ei în 1984. Reconstruită după anul 2000 și împodobită cu odoare salvate din ansamblul original, biserica din incinta Palatului Cotroceni a fost sfințită în ziua de 11 octombrie 2009 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un ales sobor de arhierei, preoţi şi diaconi. Cu acest prilej, părintele arhimandrit Irineu Dogaru a fost numit slujitor al sfântului locaș. Tot în ziua sfințirii, Patriarhul României a dăruit bisericii Palatului Cotroceni o raclă nouă cu părticele din cinstitele moaște ale Sfinților Mucenici Serghie și Vah, aduse de la Catedrala Mitropolitană din Craiova și oferite prin bunăvoința Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.