În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Hramul bisericii din localitatea bistriţeană Buduş
În Duminica a 22‑a după Rusalii (a Bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr), 3 noiembrie, Biserica Ortodoxă din Buduș, judeţul Bistriţa‑Năsăud, sfințită în urmă cu 117 ani de primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, și‑a sărbătorit ocrotitorii spirituali, pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, pomeniți în calendar la data de 8 noiembrie.
Sfânta Liturghie a fost săvârşită de pr. lect. univ. dr. Daniel Mocanu, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș‑Bolyai din Cluj‑Napoca, alături de un sobor de clerici format din pr. Teofil Moldovan, parohul comunității din Buduș; pr. Ovidiu Cornel Borodi, parohul comunității din Budacu de Sus; și pr. Florin Moldovan, parohul Bisericii „Buna Vestire” din Bistrița. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi.
În cuvântul de învățătură adresat comunității, părintele lect. univ. dr. Daniel Mocanu a tâlcuit pericopa evanghelică a Duminicii a 22‑a după Rusalii, în care a fost ilustrată Pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr.
„Prin această parabolă, Domnul ne vorbește despre lumea de dincolo, ne vorbește despre cum se va face judecata, anticipează și ne arată cum va fi lumea de dincolo, cum vor fi cei care sunt într‑o stare bună și cum vor fi cei care sunt într‑o stare mai puțin bună. De asemenea, Domnul ne învață cum să prețuim viața în așa măsură încât să putem dobândi Împărăția cerurilor. (...) Să medităm la această parabolă și să reflectăm la clipa despărțirii noastre de această lume, care este umbră și vis, căci, odată plecați, nu mai este cale de întoarcere, ci pășim înspre lumea de dincolo. Iar dacă am plecat din lumea aceasta, să căutăm ca ceea ce am agonisit în viața aceasta să sporim în lumea de dincolo. Mă gândesc aici la toate faptele cele bune și la tot ceea ce Hristos ne îndeamnă să facem. De aceea, să‑L rugăm pe Domnul să ne dăruiască înțelepciune, să ne dăruiască har, să ne dăruiască sfârșit creștinesc vieții noastre, astfel încât, atunci când vom trece în lumea de dincolo, să fim în comuniune cu Dumnezeu și cu sfinții și astfel să ne bucurăm pururea de harul și de mila Lui”, a spus părintele profesor.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Teofil Moldovan a mulțumit pentru prezență părintelui lect. Daniel Mocanu, celorlalți părinți împreună‑slujitori, teologilor de la Cluj, autorităților locale, fiilor satului și tuturor celor prezenți la hramul bisericii, în frunte cu primarul comunei Budacu de Jos, Florin Sandu Simionca. În semn de prețuire și recunoștință, tânăra Alina Daria Pop i‑a oferit părintelui Daniel Mocanu un aranjament floral. La hram au participat distinși invitați, numeroși localnici și fii ai satului, precum și oficialități locale.
Localitatea Buduş din comuna Budacu de Jos, județul Bistrița‑Năsăud, este atestată documentar din anul 1345. Biserica actuală din Buduș, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a fost construită în perioada 1903‑1907, fiind sfințită în data de 28 octombrie 1907 de către arhim. dr. Miron Cristea, cel ce avea să devină primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.