La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Hramul bisericii din Lopatnic, Republica Moldova
Miercuri, 21 septembrie, de ziua prăznuirii Naşterii Maicii Domnului după calendarul neîndreptat, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din satul Lopatnic, raionul Edineţ, păstorită de părintele Igor Roşca, cu ocazia sărbătoririi hramului.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de către preotul Ciprian Bogdan Aiftincăi, de la Parohia „Naşterea Maicii Domnului” din satul Podriga, comuna Drăgușeni, județul Botoșani. La slujba de hram a mai slujit și părintele Constantin Luca, de la Parohia „Sfântul Proroc Ilie” din Târgu Neamț.
Ierarhul a felicitat comunitatea din Lopatnic cu ocazia sărbătoririi hramului și a vorbit despre rolul de intermediar al Maicii Domnului între creștini și Fiul său. Totodată, a apreciat şi de data aceasta activitatea rodnică şi jertfelnică a părintelui Igor în calitate de paroh al bisericii din Lopatnic și Fetești, dar și ca protoiereu al Protopopiatului de Edineț și Dondușeni.
Părintele Igor, la rândul său, a mulţumit ierarhului pentru vizită şi binecuvântarea arhierească, invitându-l să mai vină la Lopatnic şi cu alte ocazii, precum și preoților de peste Prut, pentru dragostea de Basarabia.