De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Hramul bisericii ortodoxe sârbești din municipiul Arad
Duminică, 12 iulie 2020, credincioșii ortodocși din Parohia Ortodoxă Sârbă Arad-Centru, municipiul Arad, și-au sărbătorit ocrotitorii spirituali, pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, după calendarul iulian neîndreptat.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți și diaconi. Din partea Arhiepiscopiei Aradului a fost prezent părintele protos. dr. Iustin Popovici, consilier cultural.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Adrian Boba, protopop în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Daciei Felix, Serbia. După Sfânta Liturghie au avut loc o procesiune în jurul bisericii și tăierea colacului, potrivit tradiției sârbești.
La final, părintele paroh Ognean Plavsici, protoiereu ortodox sârb de Arad, le-a mulțumit tuturor preoților și credincioșilor prezenți la sărbătoarea parohiei.
Biserica ortodoxă sârbă cu hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este cel mai vechi edificiu din municipiul Arad și totodată cea mai veche biserică, fiind ridicată între 1698 şi 1702 de către Jovan Popović Tekelija (Iovan Popovici Techelia), pentru familiile grănicerilor sârbi (conform documentelor 300 pedestraşi şi 200 călăreţi) stabiliţi aici împreună cu familiile lor. Între 1790 şi 1822, clădirea este mărită de către strănepotul ctitorului Sava Tekelija (1761-1842) primind actuala înfățișare. Lucrările au fost executate cu meșteri din Rusia și au constat în supraînălțarea turnului, cu aproximativ 4 metri, adăugând o turlă în stil rococo, poleirea globului și a crucii din vârful turnului.