De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Hramul bisericii româneşti din Zrenianin
Românii din vechea localitate Becicherecul Mare din Serbia, numită astăzi Zrenianin, se adună în fiecare an la hramul bisericii parohiale şi săvârşesc tradiţionala rugăciune numită "slujba de tăiere a colacului".
În acest an, la invitaţia organizatorilor au răspuns preotul Petru Drăghicescu din Timişoara, preotul Petru Berbentia de la Parohia "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Reşiţa, preotul Ioan Mermeze din Ghiroda, preotul Emanuel Mojic din Toracul Mic şi preotul Cristian Popi din Toracul Mare, cel care administrează şi această parohie. Cel care s-a ocupat de toate cele necesare praznicului a fost Voin Dinicu, numit şi "naşul parohiei" pentru anul ce a trecut de la ultima prăznuire. La vremea potrivită, soborul de preoţi a săvârşit slujba de sfinţire a apei, iar toţi cei prezenţi au sărutat Sfânta Cruce şi au fost binecuvântaţi. S-a continuat cu binecuvântarea prinoaselor, ca simbol al grijii pe care Dumnezeu o poartă oamenilor, apoi părintele Petru Drăghicescu a transmis mesajul de binecuvântare al Preasfinţitului Daniil, Episcop-locţiitor al Daciei Felix, în care a mulţumit tuturor românilor şi a vorbit despre însemnătatea sărbătoririi hramului bisericii parohiale. Ca o ştafetă ce trebuie dusă mai departe, Eugen Călăcean a preluat grijile organizării hramului de anul viitor. Apoi, părintele Ioan Mermeze a prezentat viaţa Sfintei Cuvioase Parascheva. În final, preotul Petru Berbentia a trasmis cuvântul de binecuvântare al Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeşului, în care a vorbit despre relaţiile de bună frăţietate cu românii de peste graniţe, relaţii promovate şi susţinute de Preasfinţia Sa. Preotul Petru Berbentia a mai amintit şi de sprijinul pe care Episcopia Caransebeşului îl acordă fraţilor români din Serbia, precum şi de împreună-slujirea la marile evenimente ale parohiilor româneşti din Voivodina şi Timoc. Donaţie de carte pentru a treia bibliotecă parohială La eveniment au fost prezenţi şi câţiva membri ai Parohiei Sărcia, care au preluat încă un transport de carte românească de la Parohia "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din cartierul reşiţean Govândari, cărţi necesare înfiinţării şi deschiderii celei de a treia bibioteci parohiale româneşti din Voivodina. Delegaţia a fost condusă de Valeri Moşescu, care a fost însoţit şi de Nicoleta Suciu, redactorul emisiunii în limba română de la postul local de radio Seceani. Parohia ortodoxă română din Zrenianin s-a înfiinţat la data de 22 septembrie 2010, din iniţiativa părintelui Petru Drăghicescu, paroh în Toracu Mare. Din comitetul de iniţiativă au făcut parte: pr. Petru Drăghicescu, Fluture Chentă, Dinicu Voin, Mata Dănuţ, Eugen Călăcean, Marcel Besu şi Liliana Spăriosu. În localitatea Zrenianin trăiesc peste 700 de români care au nevoie de asistenţă religioasă şi de un lăcaş de rugăciune. Biserica parohială are ca hram praznicul Sfintei Cuvioase Parascheva, sărbătorită în fiecare an la data de 14 octombrie.