În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Hramul Bisericii „Sfântul Elefterie” din Capitală
Biserica Ortodoxă a sărbătorit sâmbătă, 15 decembrie, pe Sfântul Sfinţit Mucenic Elefterie, Episcopul Iliriei. Unul dintre locașurile de cult emblematice ale Capitalei care se află sub ocrotirea acestui sfânt este Biserica „Sfântul Elefterie”-Nou, Paraclis Patriarhal. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal.
Ca în fiecare an, credincioși bucureșteni au participat la slujbele rânduite pentru sărbătorirea ocrotitorului Parohiei „Sfântul Elefterie”-Nou, și anume Sfântul Sfinţit Mucenic Elefterie, Episcopul Iliriei. În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal. Răspunsurile liturgice au fost date de membri din Corul bărbătesc „Cantus Domini”, la slujba din ajunul hramului și la Utrenie, respectiv corala bisericii la Sfânta Liturghie.
Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie este unul dintre păstorii de suflete care, după chipul Mântuitorului, „a împlinit din adâncul sufletului și din mare iubire misiunea sa, punându-și viața pentru cei încredințați lui spre păstorire”, a reliefat Preasfinţitul Părinte Episcop Ieronim Sinaitul în cuvântul de învățătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii.
Martiriul Sfântului Ierarh Mucenic Elefterie, a mai spus ierarhul, este un îndemn stăruitor pentru „lepădarea închinării la idoli materiali” și ridicarea minții „din realitatea fizică pentru a ajunge la Dumnezeu”.
„Să ne rugăm Sfântului Sfințit Mucenic Elefterie să aprindă și în noi flacăra dumnezeiască a harului lui Dumnezeu, ca să fim creștini devotați Mântuitorului Iisus Hristos, ca să fie roditoare sămânța dumnezeiască ce se aruncă în pământul cel bun al sufletului nostru și să fim hotărâți a urma tot ceea ce este bine, frumos, moral. Numai astfel societatea noastră, ajunsă astăzi pe culmi de cultură și de civilizație, va putea să ajungă și pe culmi de bunătate. Observăm că, în loc să aducă o mai mare înfrumusețare sufletească cultura, civilizația, tehnologia, oamenii nu se transformă de la acestea, ci, dimpotrivă, devin mai răi, materialiști, egoiști, răzbunători și multe alte răutăți, care sunt roadele cele nedorite ale sufletului lor. Singura soluție, care dintotdeauna a rodit, este să ne unim sufletele noastre cu harul lui Dumnezeu în Sfânta Biserică”, a explicat PS Părinte Episcop Ieronim Sinaitul.
De asemenea, Preasfinţia Sa a evidențiat semnificația unității prin credință, având modele mărturisirea sfinților mucenici și curajul eroilor neamului. „În aceste vremuri de risipire, de noi modele economice, de mutare a centrului de decizie, noi, românii, care suntem încercați și de o mare problemă demografică, a emigrației, a declinului economic, să nu fim și în declin sufletește, pentru că, dacă vom fi în ascendență spirituală, se vor rezolva și celelalte probleme, pentru că Îl avem alături pe Dumnezeu. Dacă vom fi cu adevărat credincioși, va crește și numărul fiilor și fiicelor poporului nostru, se va redresa și economia noastră, vor apărea și oameni cu coloana vertebrală dreaptă, nefrântă, care să ne rostească cu hotărâre idealurile și drepturile noastre, iar noi vom putea să ne păstrăm pe mai departe tradițiile și neatârnarea pe care au râvnit-o moșii și strămoșii noștri. Astfel, păstrarea credinței noastre pe modelul jertfei sfinților și eroilor este un model deosebit, care ne ajută ca să supraviețuim mai departe și să aducem slavă lui Dumnezeu”, a spus PS Părinte Ieronim Sinaitul.
După Sfânta Liturghie, a fost săvârșită slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii locașului de cult. La final, părintele paroh Valer Ulican a mulțumit ierarhului pentru slujire și credincioșilor pentru împreuna-rugăciune și a precizat că, în perioada 15-20 decembrie, parohia împreună cu Asociația „Incotroceni” şi cu Școala Generală Nr. 150 „Sfântul Elefterie” au demarat o campanie pentru ajutorarea copiilor din medii defavorizate.
Credincioșii prezenți la sărbătorirea hramului s-au închinat și la un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Mucenic Elefterie, care se află permanent în acest locaș de cult.