În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Hramul Bisericii „Sfântul Fanurie“ din Capitală
Ieri, 27 august, în Biserica Ortodoxă a fost sărbătorit Sfântul Mucenic Fanurie. Evlavia credincioşilor români faţă de acest grabnic ajutător a făcut ca mai multe biserici de parohie şi mănăstire din ţară să fie închinate lui.
Sfântul Mucenic Fanurie este din ce în ce mai iubit de credincioşii români. Acest fapt a fost certificat de numeroşii credincioşi bucureşteni care au participat ieri la sărbătorirea Sfântului Mucenic Fanurie, unul dintre ocrotitorii bisericii Parohiei Mihai Bravu, Protoieria Sector 3 Capitală, unde Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor format din 10 preoţi şi un diacon. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de către pr. Alexandru Barna, consilier eparhial la Sectorul cultural şi comunicaţii media al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a prezentat viaţa şi faptele Sfântului Mucenic Fanurie şi a evidenţiat grabnicul ajutor al acestui mare mucenic pentru toţi cei care se roagă lui cu credinţă. „Sfântul Fanurie este un ocrotitor al tinerilor, al celor care îşi pierd părinţii pe acest pământ, al familiilor care sunt în probleme, în crize, în certuri, în ispite de tot felul. Sfântul Fanurie este ocrotitor al tuturor misionarilor creştin-ortodocşi. Cu puterea cuvântului său, cu semnele dumnezeieşti mijlocite de dânsul, a convertit la adevărata credinţă mulţi păgâni. (…) Din experienţa noastră duhovnicească, am ajuns să ne bucurăm atât de rar că nu mai vedem familii care nu sunt ispitite. Astăzi, din ce în ce mai multe familii sunt ispitite fie de boli, fie de păcate. Avem multe cazuri de apostazie sau îndepărtare de la credinţă şi răcire a sentimentului religios. În toate aceste situaţii pline de durere şi în toate cele care ne rănesc viaţa duhovnicească, să nu uităm de Sfântul Fanurie, ocrotitor al tinereţilor duhovniceşti, mare făcător de minuni şi ajutător al tuturor celor care se roagă pentru părinţii lor şi al celor care trec prin experienţa unor pierderi“, a spus pr. consilier eparhial Alexandru Barna.
După săvârşirea slujbei Parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii locaşului de cult trecuţi la Domnul, au rostit îndemnuri duhovniceşti şi părinţii Ioan Gheorghe Ţeugea, slujitor la Parohia „Sfânta Fecioară Maria“-Dudeşti şi Cristian Popa, parohul Bisericii „Sfântul Fanurie“ - Mihai Bravu. „Trăim într-o lume în care totul se dezbină, totul devine haos. Sfântul Fanurie ne arată calea relaţiilor noastre fireşti, cu părinţii, cu cei de aproape, cu cei pe care îi iubim. Numai când v-aţi pus în gând să vă rugaţi pentru un lucru, Sfântul Fanurie cu lacrimi îngenunchează înaintea lui Dumnezeu, aşa cum a făcut baltă de lacrimi împrejurul lui ca Dumnezeu să-i asculte rugăciunea ca să o învieze pe fiica dregătorului. Sfântul Fanurie face ocean de lacrimi pentru fiecare necredinţă, patimă, greşeală pe care o săvârşim noi, pentru că ştie că ne îndepărtăm cu fiecare pas de Hristos“, a spus pr. paroh Cristian Popa.
La final, credincioşii au primit câte o iconiţă a Sfântului Mucenic Fanurie, copie a icoanei făcute de Olga Greceanu pentru această biserică, şi câte un pachet alimentar din partea parohiei.
Biserici închinate Sfântului Mucenic Fanurie se mai află la mănăstirile „Sfântul Antonie cel Mare“ - Mălăeşti, Prahova, „Sfântul Fanurie“ - Siliştea Gumeşti, Teleorman, dar şi în parohii precum „Sfântul Fanurie“ - Grui din Câmpulung Muscel, Argeş. Datorită credinţei în ajutorul Sfântului Fanurie, în tot mai multe biserici din întreaga ţară se săvârşeşte săptămânal slujba Acatistului acestui mare mucenic, aşa cum se face la Mănăstirea Stavropoleos din Capitală.