De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Hramul Bisericii „Sfântul Gheorghe”-Nou din București
Duminică, 16 august, în ziua când Biserica Ortodoxă Română face pomenirea Sfinților Martiri Brâncoveni: Constantin Vodă cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și Sfetnicul Ianache, Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din București și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Cinstitele moaște ale Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu au fost scoase în procesiune și depuse spre închinare sub un baldachin amenajat în partea de vest a locașului de cult, vineri, 14 august, la slujba de Priveghere în cinstea praznicului Adormirii Maicii Domnului.
Din soborul de slujitori prezenți la hramul singurei ctitorii brâncovenești rămase în Capitală amintim pe părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, coordonatorul Centrului de Presă Basilica și directorul Publicațiilor „Lumina”, părintele consilier patriarhal Mihai Hau, coordonator al Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, părintele Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe”-Nou. În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii de hram, IPS Mitropolit Iosif a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea de a sluji în „una dintre cele mai privilegiate biserici din capitala României, și pentru faptul că a fost ctitorită de Sfântul Constantin Brâncoveanu, și pentru faptul că aici se află moaștele Sfântului ctitor, și pentru că păstrează mâna Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, un sfânt atât de iubit în Biserica Ortodoxă universală”. IPS Iosif a tâlcuit, în continuare, cuvântul primei pericope evanghelice rânduite a se citi în Duminica a 11-a după Rusalii (Pilda datornicului nemilostiv), arătând că Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu a avut puterea să ierte pe cei ce au luat viața lui, celor patru fii ai săi și sfetnicului iubit. Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale a arătat că Sfântul Constantin Brâncoveanu este model pentru familia creștină, iar „mărturia lui rămâne vie și ne întărește familia, ne întărește în credință și în dragoste. Parcă nu ne mai este teamă de nimic. Și astăzi îl considerăm voievodul viu al Țării Românești. Dar dacă vrem să-l urmăm, să-l urmăm în credință, să-i urmăm viața și să dăm slavă Bunului Dumnezeu pentru faptul că ne-a dăruit asemenea voievozi ai țării și ai conștiințelor noastre”.
Părintele paroh Emil Nedelea Cărămizaru ne-a declarat că Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din București pomenește „301 ani de la martirizarea celor mai mari mucenici pe care i-a dat Biserica noastră și poporul românesc și 1 an de la momentul de apoteoză duhovnicească întâmplat în ziua de 16 august 2014, când Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un ales sobor de patruzeci de ierarhi români și străini, a săvârșit slujba sfințirii picturii noi și a binecuvântării lucrărilor de restauarare a locașului de cult, în <Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română>”.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele Emil Nedelea Cărămizaru a oferit IPS Mitropolit Iosif, în numele slujitorilor Bisericii „Sf. Gheorghe”-Nou, ediția de colecție a monografiei bisericii, o lucrare despre mormântul Sfântului Constantin Brâncoveanu apărută la Editura Basilica a Patriarhiei Române și Biblia de la București din anul 1688, retipărită anul trecut la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă.
Racla cu moaștele Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu a rămas în locul special amenajat în fața locașului de cult până la închinarea ultimilor pelerini, în ceas de seară, după care a fost readusă sub baldachinul lucrat în stil brâncovenesc din pronaosul bisericii.
În cadrul Sfintei Liturghii s-au rostit rugăciuni pentru odihna sufletelor rudeniilor după trup ale sfinților ctitori ai acestui sfânt locaș, în frunte cu Doamna Maria Brâncoveanu.