Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Hramul Bisericii „Sfântul Haralambie” din Galaţi
Parohia „Sfântul Haralambie” din Galaţi şi-a serbat miercuri, 10 februarie, ocrotitorul spiritual. Cu acest prilej, comunitatea parohială l-a avut în mijlocul său pe Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a subliniat faptul că sfântul pomenit este grabnic ajutător al celor suferinzi.
Biserica Parohiei „Sfântul Haralambie” din centrul municipiului Galaţi i-a chemat pe credincioşi miercuri pentru a aduce prinos de cinstire sfântului său ocrotitor, în ziua sa de pomenire. La Sfânta Liturghie săvârşită de soborul de slujitori ai parohiei au participat şi elevi ai Şcolii Gimnaziale nr. 16, situată în apropiere, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareş Bucur.
După Sfânta Liturghie, în mijlocul lor a poposit chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, rostind un cuvânt de binecuvântare şi de întărire duhovnicească, în care a vorbit despre viaţa virtuoasă a Sfântului Sfinţit Mucenic Haralambie, model de slujitor şi mărturisitor jertfelnic al dreptei credinţe.
„La prăznuirea Sfântului Sfinţit Mucenic Haralambie, în lăcaşul ce-i este închinat de mult timp în municipiul Galaţi, o mulţime de credincioşi s-au îndreptat cu evlavie şi au participat la Dumnezeiasca Liturghie, urmată de rugăciunile speciale pentru izbăvirea sufletească şi trupească de greutatea bolii în pandemie, cu încredinţarea că Sfântul Haralambie, atât în faţa tronului Preasfintei Treimi în ceruri, cât şi aici, Îl roagă pe Dumnezeu să coboare în inimile şi în sufletele credincioşilor harul izbăvirii de boală, cum a făcut-o ca păstor pe pământ. Şi mai are o motivaţie specială, anume de a privi la temeliile adânci ale bisericii acesteia, construită pe groapa comună şi mormintele multor credincioşi răpuşi de ciuma din timpul lui Caragea”, a spus Arhiepiscopul Dunării de Jos.
La final a fost oficiată slujba Parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii acestui sfânt lăcaş trecuţi la Domnul.
În cadrul programelor filantropice desfăşurate cu ocazia hramului, parohia a venit în întâmpinarea persoanelor singure şi a familiilor nevoiaşe, sprijinind cu produse de strictă necesitate şi cărţi de rugăciune cele 90 de persoane asistate în cadrul Căminului de bătrâni „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din municipiu. Totodată, 16 familii cu posibilităţi materiale reduse au primit din partea parohiei pachete cu alimente neperisabile, iar credincioşii care au fost prezenţi la Sfânta Liturghie în ziua hramului, sticle cu agheasmă mică, iconiţe şi pachete cu alimente.