Patru cete de colindători au vestit joi, 19 decembrie 2024, la Reședința Patriarhală, marea bucurie a Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe
Hramul Bisericii „Sfântul Ilie”-Rahova din București
Ziua de 20 iulie este popas de mare bucurie duhovnicească pentru toată creştinătatea, la această dată făcându-se pomenirea celui mai cunoscut proroc al Vechiului Testament, Sfântul Ilie Tesviteanul. Între locaşurile de cult care îl au ca ocrotitor, biserica Parohiei „Sfântul Ilie”-Rahova şi-a sărbătorit în mod deosebit patronul spiritual prin săvârşirea Sfintei Liturghii de un sobor de preoţi şi diaconi.
Aflată în vecinătatea Pieţei Unirii, Biserica „Sfântul Ilie”-Rahova este unul dintre locașurile vechi care îmbogăţesc centrul istoric al Capitalei. Ctitorit la sfârşitul secolului al 19-lea pe locul altei biserici mai vechi, acest locaş de rugăciune a cunoscut vicisitudinile perioadei comuniste, fiind închis în 1979 în vederea demolării. Prin pronia lui Dumnezeu, ea a fost însă salvată, fiind translatată pe locul unde se află astăzi şi redeschisă cultului, după lucrări de restaurare, în urmă cu 30 de ani.
În acest an, cinstirea ocrotitorului sfântului locaş s-a făcut prin săvârşirea Sfintei Liturghii în Altarul de vară al bisericii, de către un sobor de preoţi şi diaconi, sub protia părintelui paroh Mihai Hau, consilier patriarhal.
În cuvântul de învăţătură rostit la sfârşitul slujbei, părintele paroh Mihai Hau a vorbit despre activitatea Sfântului Proroc Ilie, arătând faptul că el a fost un om providenţial pentru regatul lui Israel într-o perioadă de cădere de la dreapta credinţă, stilul său de viaţă, puterea cu care vorbea şi săvârşea lucrarea Domnului făcându-l cel mai cunoscut profet al Vechiului Testament.
„În vremea regelui Ahab, Dumnezeu a ridicat din mijlocul poporului un om ales, numit Ilie, «predestinat» să apere poporul în faţa asupritorilor. Despre el se spune că tot timpul mâna lui Dumnezeu era peste el, iar în gura lui erau doar cuvintele lui Dumnezeu. El s-a remarcat prin verticalitate, prin demnitate, prin ştiinţă, prin credinţă, prin tărie de caracter, printr-o mentalitate ieşită din comun. A mers pe principiul «eu şi Dumnezeu facem majoritatea» şi este atât de preţuit şi cinstit, încât numărul mare al credincioşilor pe care îi adună la sărbătoarea sa dă mărturie la 3.000 de ani distanţă de valoarea acestui om minunat. De la Sfântul Proroc Ilie trebuie să învăţăm dragostea de adevăr, tăria de caracter, puterea credinţei, verticalitatea, demnitatea şi iubirea de neam”, a spus părintele paroh.
După Sfânta Liturghie a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru ctitorii, slujitorii, ostenitorii şi închinătorii bisericii care au contribuit la înfrumuseţarea sfântului locaş şi care au trecut la Domnul. La final, credincioşii prezenţi în număr mare la slujba de hram au primit din partea parohiei pachete cu alimente şi alte daruri.