La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Hramul Bisericii „Sfântul Nicolae”-Vechi din Focșani
Biserica „Sfântul Nicolae”-Vechi din municipiul Focșani și-a sărbătorit duminică, 6 decembrie 2020, hramul. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de trei preoți și doi diaconi, în locașul de cult ctitorit de căpitanul de cazaci Ștefan și de soția sa Calița, între anii 1696 şi 1700.
În continuare, ierarhul a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii și slujitorii bisericii, mutați la Domnul, după care a sfințit noua capelă mortuară a parohiei, cu hramul „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”.
În predica sa, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a vorbit despre viața Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni, cunoscut în rândul copiilor drept „Moș Nicolae”, care aduce daruri în noaptea de 5 spre 6 decembrie.
„Sfântul Nicolae s-a născut în anul 270, într-o localitate numită Patara, din provincia Lichia sau Licia, situată în partea sudică a Asiei Mici. Nu departe de localitatea sa natală exista o cetate înfloritoare, pe nume Mira, unde-și avea reședința episcopul întregii regiuni. Din insula grecească Rodos, se poate vedea cu ochiul liber cetatea Mira Lichiei, unde Sfântul Nicolae avea să ajungă, prin voia lui Dumnezeu, arhiereu. Fusese crescut de părinți în frică de Dumnezeu și în respectarea principiilor evanghelice”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.