În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Hramul Bisericii „Sfântul Pantelimon” din Cahul
Biserica ocrotită de Sfântul Pantelimon din oraşul Cahul, Republica Moldova, şi-a sărbătorit vineri, 9 august, hramul, potrivit calendarului neîndreptat. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, şi Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.
Răspunsurile la strană au fost date de maicile de la Mănăstirea Paltin Petru Vodă, judeţul Neamţ.
În cuvântul de învăţătură rostit, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a tâlcuit semnificaţiile duhovniceşti ale pericopei evanghelice rânduite a fi citită în acea zi. Ierarhul a arătat că principala boală a omului contemporan este lipsa de iubire, iar mesajul Evangheliei este medicamentul ceresc pentru aceasta.
„Mântuitorul începe Evanghelia de astăzi cu acest mesaj profund și puternic, veșnic și mereu actual: «Să vă iubiți unii pe alții!»”, a spus ierarhul vineri, în ziua în care a fost serbat Sfântul Pantelimon după calendarul iulian nerevizuit.
Insistând asupra poruncii divine de a ne iubi unii pe alții, Înaltpreasfinția Sa a spus că înainte de a rosti Crezul este imperios necesar să ascultăm porunca Bisericii de a ne iubi unii pe alții, „ca într-un gând să mărturisim pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, Treimea cea de o ființă și nedespărțită”.
„Atât rugăciunea din Biserică, cât și mesajul Mântuitorului ne spun că iubirea pe care ne-o recomandă și ne-o cere Domnul nu este o iubire omenească, ci este iubirea jertfelnică de pe Cruce. [...] Mântuitorul pe Cruce ne-a arătat iubirea supremă, iubirea care ne-a eliberat de păcate. Aceasta este iubirea: eliberarea de păcate și de moarte”, a concluzionat Arhiepiscopul Dunării de Jos.
În continuare, ierarhul l-a oferit ca model desăvârșit de urmare a poruncii iubirii pe Sfântul doctor fără de arginți Pantelimon și a expus pe scurt viaţa mucenicului.
La finalul slujbei, Preasfinţitul Părinte Veniamin le-a oferit celor doi ierarhi câte o icoană a Maicii Domnului, iar credincioşilor iconiţe cu chipul Sfântului Mare Mucenic Pantelimon. De asemenea, Preasfinţia Sa a primit din partea invitaţilor un set de sfinte vase şi mai multe icoane. În continuare, ierarhul a prezentat lucrările ce se derulează în aceste zile la sediul Episcopiei Basarabiei de Sud.