Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Hramul Bisericii „Vovidenia“ din Galaţi
În fiecare an, când prăznuim Intrarea în biserică a Maicii Domnului, şi istoricul locaş „Vovidenia“ din centrul municipiului Galaţi îşi sărbătoreşte hramul. Manifestările pastoral-misionare şi filantropice au debutat încă din ajun, prin săvârşirea slujbei de Priveghere, şi au continuat în ziua praznicului.
Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită în ziua hramului de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa rugătoare a numeroşi credincioşi din urbea gălăţeană, profesori şi oameni de cultură. La momentul liturgic cuvenit, tânărul diacon George Cătălin Munteanu a fost hirotonit de chiriarhul locului întru preot pe seama parohiei cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din localitatea Corni, Protopopiatul Târgu Bujor, judeţul Galaţi. La slujbă au fost prezenţi şi o parte din elevii Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin“, ai Şcolii Gimnaziale Nr. 25 şi ai Grădiniţei „Elena Doamna“ din Galaţi. La momentul chinonicului, aceştia au prezentat un scurt moment artistic, alcătuit din recitarea de poezii şi interpretarea unor cântece religioase închinate Maicii Domnului. În încheiere, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârşit o slujbă de pomenire pentru ctitori şi pentru toţi ostenitorii trecuţi la Domnul. Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala agapă frăţească, membrii Consiliului şi Comitetului parohial pregătind pachete cu alimente pentru toţi credincioşii prezenţi. Biserica „Vovidenia“ din Galaţi, ctitorită de banul Ion Cârja, a fost construită în plan triconc cu elemente arhitecturale şi decorative specifice arhitecturii religioase moldoveneşti. A fost sfinţită în anul 1790 de către protopopul G. Avram. În timpul Revoluţiei lui Tudor Vladimirescu din anul 1821, biserica a fost arsă de către turci, împreună cu alte sfinte locaşuri din Galaţi. A fost nevoie urgentă de reparaţii, iar după ample lucrări de restaurare, va fi resfinţită în anul 1823 de către Episcopul Gherasim Clipa al Romanului. Până în anul 1863, Biserica „Vovidenia“ a servit drept catedrală pentru oraşul Galaţi. În anul 1863, domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi doamna Elena Cuza au participat la slujba de Paşti la Biserica „Vovidenia“. De asemenea, în data de 2 mai 1865, în prezenţa familiei domnitorului, doamna Sultana Cuza, mama domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a fost înhumată în curtea bisericii.