În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Hramul Bisericii Zlătari din Bucureşti
Biserica Zlătari din Protopopiatul Sector 3 Capitală şi-a sărbătorit ieri, 2 octombrie 2018, ocrotitorii spirituali, pe Sfântul Sfinţit Mucenic Ciprian şi pe Sfânta Muceniţă Iustina fecioara. Sfânta Liturghie a fost săvârşită cu acest prilej de Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Încă din ajunul sărbătorii, credincioşi bucureşteni, dar şi pelerini din ţară s-au închinat la mâna dreaptă a Sfântului Sfinţit Mucenic Ciprian. Racla cu sfintele moaşte a fost așezată spre închinare în afara locașului de cult. Sărbătoarea hramului a debutat luni, 1 octombrie, când a fost săvârşită slujba Privegherii, apoi Acatistul Sfinților Ciprian și Iustina. După slujbă, părintele Ciprian Apetrei, slujitor la Biserica „Sfântul Anton”-Curtea Veche și ostenitor al „Ziarului Lumina”, a vorbit despre sfârşitul martiric al Sfinților Ciprian și Iustina, modele de mărturisire a credinţei pentru creştinii din societatea de astăzi.
În ziua hramului, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, care a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de slujitori, le-a vorbit credincioşilor prezenţi despre viaţa şi minunile Sfinţilor Ciprian şi Iustina, evidenţiind că, după convertire, Sfântul Ciprian a devenit un înflăcărat propovăduitor al creştinismului. Ierarhul a subliniat faptul că prezenţa moaştelor Sfântului Sfinţit Mucenic Ciprian la Biserica Zlătari din Capitală reprezintă un dar deosebit atât pentru sfântul locaş de cult, cât şi pentru creştinii Capitalei. „De multe ori suntem încercaţi şi ispitiţi în felurite chipuri. Meşteşugirile diavolului, meşteşugirile lumii întunecate sunt deosebite şi ştim din Patericul sfinţilor egipteni şi din alte cărţi duhovniceşti că sunt foarte multe chipurile în care diavolul caută, chiar dacă am fost botezaţi şi avem dreapta credinţă, să ne corupă prin fapte rele. Trebuie ca noi, creştinii, să fim conştienţi de acest lucru şi să avem acea viziune interioară pe care a avut-o Sfânta Iustina. Desigur că singuri nu reuşim acest lucru. Dar îi avem pe părinţii duhovniceşti la care ne mărturisim, iar ei pot să vadă mai bine ce se petrece în interiorul şi în vieţile noastre. Să avem această tărie duhovnicească să vedem răul care ne ispiteşte, care ne încearcă şi ne erodează calităţile sufletului”, a evidenţiat PS Părinte Ieronim Sinaitul.
„Însemnarea cu semnul Sfintei Cruci ne izbăveşte de toate ispitele”
În continuare, Preasfinţia Sa a vorbit despre importanţa mărturisirii credinţei creştine într-o lume secularizată. „Să ducem lupta duhovnicească, păzindu-ne şi cunoscând duhurile care ne ispitesc şi încercând să rezistăm în faţa tuturor tentaţiilor care vin de la cel rău. Să ne ajute Dumnezeu să sporim în credinţă, în dragoste şi în iubire mărturisitoare faţă de semeni şi faţă de Hristos, în aşa fel încât sufletele noastre să se umple de puterea numelui Mântuitorului, care este înfricoşător pentru diavoli. Însemnarea cu semnul Sfintei Cruci ne izbăveşte, ca oarecând pe Sfânta Iustina, de toate ispitele şi încercările pe care le avem în viaţă. Să nu nesocotim aceste mijloace pe care Dumnezeu ni le-a pus la dispoziţie”, a mai spus ierarhul.
Din soborul de slujitori care s-au rugat ieri împreună cu Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul au făcut parte: părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, parohul Bisericii Zlătari; părintele Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe”-Nou; părintele Gheorghe Zaharia, parohul Bisericii „Sfântul Anton”-Curtea Veche, precum și alți slujitori.
La final, a fost oficiată slujba Parastasului pentru ctitorii, slujitorii și binefăcătorii locașului de cult trecuți la Domnul. Pentru credincioșii care au participat la hram, Parohia Zlătari din București a pregătit pachete cu hrană și alte daruri.