De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Hramul Bisericii Zlătari din Capitală
Sărbătoarea Sfinților Mucenici Ciprian și Iustina a fost și în acest an un prilej de rugăciune și comuniune frățească pentru comunitatea Bisericii Zlătari ocrotită de cei doi sfinți și de Maica Domnului.
Și în acest an, evenimentele duhovnicești dedicate hramului au debutat pe 1 octombrie, când am prăznuit Acoperământul Maicii Domnului, și s-au terminat ieri, în ziua de prăznuire a celor doi sfinți mucenici. Bucuria sărbătorii este una deosebită, ce mobilizează întreaga comunitate păstorită de părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, parohul bisericii și coordonatorul Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române. Cu câteva zile înainte, întreaga biserică a fost pregătită pentru sărbătoare prin grija membrilor consiliului parohial și ai comitetului parohial, icoanele și baldachinul unde se află racla cu mâna Sfântului Ciprian fiind împodobite cu flori, iar doamnele au pregătit pachete pentru credincioșii ce aveau să vină la hram.
Joi, 1 octombrie, când am sărbătorit Acoperământul Maicii Domnului, a fost săvârșită Sfânta Liturghie, iar după-amiază a fost scoasă în procesiune racla cu mâna Sfântului Ciprian din biserică și așezată sub un baldachin special amenajat în curtea bisericii, spre mângâierea tuturor celor care vin cu evlavie la cei doi sfinți mucenici. Au urmat Vecernia, Litia și Acatistul Sfinților Mucenici Ciprian și Iustina, săvârșite de un sobor de preoți și diaconi (între care părinții consilieri patriarhali Mihai Hau şi Ciprian Apetrei împreună cu alți slujitori de la Centrul de Presă BASILICA, părinții slujitori de la biserică și alți apropiați ai sfântului locaș).
A doua zi au fost săvârșite Utrenia și Sfânta Liturghie de către un sobor de preoți și diaconi, delegaţi ai Preafericitului Părinte Patriarh Daniel fiind părintele Aurel Mihai, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și părintele Florin Busuioc, protoiereul Protopopiatului Sector 3 Capitală. Din sobor au făcut parte numeroși preoți de la parohiile învecinate, dar și alți preoți și diaconi apropiați de biserică.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele vicar administrativ Aurel Mihai, care a vorbit despre viața pilduitoare a celor doi sfinți, îndemnând pe toți să le urmeze exemplul de credință și evlavie. După Sfânta Liturghie a fost săvârșită slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii trecuți la Domnul.
La finalul slujbei, părintele paroh Nicolae Dascălu a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru purtarea de grijă părintească, părintelui Aurel Mihai și părintelui protoiereu Florin Busuioc pentru bucuria slujirii, precum și celorlalți preoți slujitori și credincioșilor care s-au mobilizat pentru organizarea acestui frumos eveniment.
În această perioadă, sfântul locaș se află în plin proces de înnoire, până în prezent fiindu-i restaurată pictura. A fost înlocuită pardoseala cu una nouă din marmură, a fost restaurat mobilierul bisericesc și a fost înlocuit Sfântul Chivot cu unul nou, din argint, lucrat la Atelierele Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă. În perioada următoare va fi restaurată catapeteasma sfântului locaș.