Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
Hramul capelei Mausoleului Eroilor de la Mărășești
În a doua zi de Paști, luni, 17 aprilie, capela Mausoleului Eroilor de la Mărășești, județul Vrancea, și-a sărbătorit hramul, închinat Învierii Domnului. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
La slujbă au participat părinții consilieri de la Centrul eparhial, părinții protoierei ai celor șapte protopopiate buzoiene și vrâncene, membre ale Societății Naționale a Femeilor Ortodoxe Române - Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei (SNFOR - ABV), precum și Romeo-Valentin Muscă, directorul Muzeului Vrancei.
Împreună cu chiriarhul locului au slujit: pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, pr. Paul Gavrilă, protopop al Protoieriei Pătârlagele, pr. Cristinel Popa, protopop al Protoieriei Panciu, și pr. Ioan Ploscaru, de la Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Focșani.
„Astăzi, în a doua zi de Paști, noi, cei prezenți aici, slujitori și membre ale SNFOR - ABV, am venit să-I oferim lui Dumnezeu această ofrandă a Sfintei Liturghii, dimpreună cu strămoșii noștri, respectiv cu eroii neamului românesc, ale căror oseminte odihnesc în acest mausoleu. Cei ce au contribuit la construirea lui au avut înțelepciunea să amenajeze și o bisericuță, în care să se poată săvârși Sfânta Liturghie măcar de două ori pe an, la cele două hramuri: «Învierea Domnului» și «Schimbarea la Față». De aceea, Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să ne adunăm laolaltă și ne rugăm Părintelui ceresc să-i așeze pe eroii neamului în ceata mucenicilor, întrucât, așa cum mărturisim la fiecare Sfântă Liturghie, aceștia și-au dat viața pentru Hristos, pentru credința noastră ortodoxă strămoșească, pentru apărarea patriei și pentru toată moștenirea teritorială, culturală și spirituală pe care ei au primit-o de la strămoșii lor și apoi au predat-o urmașilor, adică nouă, celor de astăzi”, a afirmat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian în cuvântul rostit la sfârșitul Sfintei Liturghii.
Cântările liturgice au fost interpretate de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.
Mausoleul Eroilor de la Mărășești a fost construit din inițiativa Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române, după planurile arhitecților George Cristinel și Constantin Pomponiu, lucrările fiind realizate în două etape, 1923-1924 și 1936-1938. Ridicat pe locul unde au avut loc luptele de la Mărășești, în timpul Primului Război Mondial, în care trupele române au ieșit învingătoare, mausoleul adăpostește osemintele a 5.073 de soldați și ofițeri, în 154 de cripte individuale și 9 cripte comune.