Catedrala arhiepiscopală din Arad şi-a sărbătorit miercuri ocrotitorul, când Biserica Ortodoxă l-a pomenit pe Sfântul Ioan Gură de Aur. Cu această ocazie, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a săvârşit slujba Vecerniei cu Litie, apoi în ziua praznicului a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
La acest moment duhovnicesc din viaţa bisericii arădene au participat şi un grup de măicuţe de la Mănăstirea Arad-Gai împreună cu sute de credincioşi veniţi să-l cinstească pe ocrotitorul Catedralei „Sfânta Treime“ din Arad.
La sfârşitul Litiei, preoţii slujitori au purtat în procesiune racla cu moaştele Sfântului Ioan Hrisostom, rostindu-se ectenii la cele patru popasuri. Credincioşii au purtat în mâini lumânări aprinse, ca simbol al credinţei statornice şi în acelaşi timp mărturisitoare.
Cuvântul de învăţătură al ierarhului a cuprins un istoric al vieţii Sfântului Ioan Gură de Aur şi al Sfântului Ioan cel Milostiv. Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat importanţa jertfei în activitatea slujitoare a Bisericii, precum şi cinstirea de care se bucură oamenii aleşi ai lui Dumnezeu.
Miercuri, 13 noiembrie, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, înconjurat de un ales sobor de preoţi, a săvârşit Sfânta Liturghie.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a arătat învăţătura Bisericii despre cinstirea sfintelor moaşte, amintind totodată şi faptul că Eparhia Aradului s-a învrednicit de acest mare dar de a avea sfintele moaşte ale acestui mare Sfânt Părinte. De asemenea, chiriarhul a evocat covârşitoarea activitate a Sfântului Ioan Gură de Aur, ca şi Arhiepiscop al Constantinopolului, mai ales prin opera de asistenţă socială, constituind în acest scop spitale şi case de adăpost pentru bătrâni şi neajutoraţi, ajutând săracii şi văduvele, tinerii orfani, introducând astfel în palat vieţuirea ascetică, devenind prin acestea un continuator al activităţii Sfântului Împărat Constantin cel Mare.
În seara zilei de prăznuire s-a săvârşit Acatistul Sfântului Ioan Gură de Aur, în prezenţa IPS Timotei.
În cuvântul de învăţătură s-a stăruit asupra învăţăturii Sfântului Ioan Gură de Aur despre unitatea Bisericii şi comuniunii credincioşilor, ca icoană a comuniunii cu Dumnezeu şi cu oamenii.
Răspunsurile liturgice, pe tot parcursul praznicului, au fost date de cântăreţii catedralei, alături de un grup de elevi de la Seminarul Teologic Ortodox Liceal din Arad.
Sfântul Ioan Gură de Aur a fost unul dintre cei mai mari oratori ai Bisericii, dar şi un mare teolog şi ierarh, adică şi un mare păstor de suflete. A fost supranumit „ambasadorul săracilor“ datorită faptului că a fost un organizator neîntrecut al asistenţei sociale, vorbind chiar de o Liturghie a fratelui sărac, săvârşită pentru Hristos Care stă desculţ la uşa bisericii. Un fragment din moaştele sale se află şi la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Treime“ din Arad, primite în dar de la cardinalul Angelo Comastri, mare eclesiarh al Bisericii papale din Roma. Racla din argint în care se află moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur a fost sfinţită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, sâmbătă, 6 decembrie 2008, cu ocazia sfinţirii Catedralei arhiepiscopale „Sfânta Treime“ din Arad.