Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad au participat vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lor, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea
Hramul catedralei din Gura Humorului, sărbătorit prin slujbă arhierească
Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a slujit duminică Sfânta Liturghie în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Gura Humorului, Protopopiatul Suceava II, cu prilejul celui de-al doilea hram, „Sfinții Români”.
La final a fost săvârşită slujba Parastasului pentru ctitorii lăcașului de cult adormiți întru Domnul și pentru părintele Vasile Nuțu, fiul părintelui paroh.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul catedralei din Gura Humorului.
În cuvântul adresat credincioșilor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a vorbit despre importanța locului pe care îl ocupă sfinții în viața Bisericii şi a evidențiat momentele importante din ultimele veacuri ale istoriei Bisericii Ortodoxe Române, când numeroși sfinți români au fost canonizați. Mai mult, Înaltpreasfinția Sa a amintit și care sunt condițiile canonizării sfinților. În încheiere, ierarhul a subliniat faptul că sfinții sunt considerați prietenii lui Dumnezeu, fiind astfel buni însoțitori pe calea mântuirii, pe care oricine o poate dobândi. „Iisus ne-a chemat pe toţi la desăvârşire, la asemănarea cu Dumnezeu. Sunt numeroase cazurile în care au fost trecute în rândul sfinţilor atât persoane căsătorite, bărbaţi şi femei, cât şi familii întregi. Căsătoria nu este un impediment în calea sfinţeniei. Ea este una dintre Sfintele Taine care nu numai că nu este impediment, ci este un adevărat izvor de spor duhovnicesc prin sfinţitoarea lucrare a harului. Este adevărat că monahismul s-a constituit de-a lungul timpului într-o resursă inepuizabilă de modele ale sfinţeniei. Poate că acest lucru se datorează mai ales voturilor depuse de monahi şi condiţiilor de mediu duhovnicesc, care predispun sufletul la desăvârşire. Însă sfinţenia se regăseşte în toate categoriile sociale, în toate profesiunile şi îndeletnicirile, la toate vârstele”.
La final, părintele paroh Mircea Nuțu i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântare și soborului slujitor și credincioșilor pentru împreuna rugăciune. Părintele a amintit faptul că în luna august a acestui an se vor împlini 10 ani de la sfințirea catedralei de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.