În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Hramul Catedralei Episcopale din Alexandria
Cu prilejul sărbătoririi Sfântului Ierarh Alexandru, Patriarhul Constantinopolului, între bisericile din ţară care îşi serbează astăzi hramul se află şi Catedrala Episcopală din Alexandria. „Manifestările religioase dedicate sărbătoririi ocrotitorului oraşului şi al Catedralei Episcopale din municipiul Alexandria au început din ajunul sărbătorii, cu săvârşirea Vecerniei, după care a avut loc tradiţionala procesiune cu icoana Sfântului Ierarh Alexandru şi cu moaştele Sfântului Ioan cel Milostiv, aduse de la Parohia Postelnicu Fir din Craiova, pe străzile municipiului Alexandria. Astăzi, ele continuă cu Sfânta Liturghie şi slujba Parastasului pentru ctitorii catedralei, săvârşite de către Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului. Sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale şi credincioşi ai Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului“, a precizat pr. Eugen Cătălin Păunescu, consilier administrativ bisericesc eparhial. Moaştele Sfântului Ioan cel Milostiv rămân spre cinstire şi astăzi în municipiul ocrotit de Sfântul Ierarh Alexandru, oraş care împlineşte 180 de ani de atestare documentară.
Lucrările la ridicarea Bisericii „Sfântul Ierarh Alexandru“ din municipiul Alexandria au început din anul 1834, data întemeierii oraşului de către domnitorul Alexandru Dimitrie Ghica. Întrucât această biserică era din lemn şi neîncăpătoare, s-au început lucrările pentru o nouă biserică de zid, care au fost finalizate în 1898. Acest monument de valoare naţională, realizat în stil bizantino-romanic, a fost pictat de Constantin Pascaly, Ştefan Luchian şi Constantin Artachino. Catedrala „Sfântul Alexandru“ a devenit în 1994 necropolă domnească, prin aducerea de la Biserica Ghica Tei din Bucureşti a osemintelor domnitorului Ţării Româneşti (1834 - 1842), Alexandru Dimitrie Ghica, şi a sarcofagului de la Muzeul Militar Naţional din Bucureşti, iar din anul 1996, a devenit Catedrală Episcopală, ca urmare a înfiinţării Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului, cu reşedinţa în Alexandria. (Ioan Buşagă)