Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Hramul Catedralei Episcopale din Caransebeș
Pentru credincioșii din Banatul de Munte, Duminica Tomii a fost una deosebită: Catedrala Episcopală din Caransebeș și-a sărbătorit hramul. În acest an, sărbătoarea a început cu o pro- cesiune de la Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” până la catedrala cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”.
Aflându-ne în anul omagial al sfintelor icoane, la procesiune au fost purtate icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului, din eparhie, iar binecuvântarea a fost sporită prin moaștele Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, aduse din Episcopia Alexandriei și Teleormanului, dar și prin moaștele Sfântului Mucenic Pantelimon, de la Schitul din Caransebeș. Pe tot traseul procesiunii, la care au participat ierarhi, preoți și diaconi, autorități locale și numeroși credincioși, s-a cântat „Hristos a înviat!”, precum și pricesne pascale.
Sute de oameni au participat în continuare la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, împreună cu ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, înconjurați de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul de ierarhi au făcut parte: IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului; PS Lucian, Episcopul Caransebeşului; PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei; PS Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului; PS Visarion, Episcopul Tulcii; PS Siluan, Episcopul ortodox al românilor din Ungaria; PS Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei; PS Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, IPS Ioan, Mitropolitul Banatului, a tâlcuit pericopa evanghelică citită în cadrul Sfintei Liturghii, îndemnându-i pe credincioși să caute Împărăția Cerurilor, cu gândul curat, smerit și cu inima zdrobită: „Hristos știe gândurile, dorințele noastre, așa cum vedem în Evanghelia de astăzi că El nu s-a întâlnit cu Toma dar a știut frământările lui. Mântuitorul împlinește toate dorințele noastre care sunt spre mântuire, așa cum i-a împlinit dorința lui Toma, iar pe cele care nu sunt spre mântuire, și care sunt foarte multe, pe acestea nu le va împlini. Noi plecăm de foarte multe ori din sfânta biserică supărați că nu ni se împlinesc multe dorințe ale noastre, dar nu trebuie să ne supărăm pe Hristos, pentru că trebuie să ne punem dorința fierbinte să ajungem la porțile Împărăției lui Dumnezeu, curați, smeriți, cu inimă zdrobită, și atunci vom vedea cum Hristos ne va ajuta fără întârziere.”
La slujbă au participat Ionuț Vulpescu, ministrul culturii; secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi; precum și autorităţi centrale, judeţene şi locale, slujitorii Altarelor din Caransebeş, însoţiţi de sute de credincioşi, tineri şi copii, din localitate şi din împrejurimi, înveșmântați în costume populare, foarte mulţi împărtăşindu-se cu Sfintele Taine.
Gazdă a acestor manifestări liturgice şi duhovniceşti, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a subliniat: „Ne-am încredințat și noi astăzi împreună cu Sfântul Apostol Toma că Mântuitorul cu adevărat a Înviat și credem că suntem și vom fi fericiți pentru că Însuși Domnul cel Înviat a spus: «Fericiți sunt cei ce nu au văzut și au crezut!» Ne-am bucurat că la catedrala noastră au poposit moaștele Sfintei Maria Magdalena și au venit foarte mulți credincioși să se închine sfintelor odoare, precum și icoanelor făcătoare de minuni ale Maicii Domnului. Așadar, a fost o comuniune liturgică, euharistică și am simțit într-adevăr că binecuvântarea lui Dumnezeu s-a revărsat peste noi toți. Îl rugăm pe Mântuitorul Hristos să ne binecuvinteze ca pe mai departe să împlinim toate cele ce ne-am propus, iar «Zilele credinței și culturii în Caraș-Severin» să fie o reușită din toate punctele de vedere”.
Ministrului culturii Ionuț Vulpescu, precum și secretarului de stat pentru Culte, Victor Opaschi, le-a fost conferit de către Preasfințitul Părinte Lucian Ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea”-Clasa I, pentru mireni.
La final, în piața din fața catedralei a fost prezentat un scurt moment folcloric, iar apoi, potrivit tradiţiei locale, Felix Borcean, primarul municipiului Caransebeş, a deschis „Ruga de la Oraş”.
Până la 30 aprilie au loc mai multe evenimente cultural-religioase prilejuite de hramul catedralei, sub genericul „Zilele credinței și culturii în Episcopia Caransebeșului” (ediția XI).