La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Hramul Catedralei istorice din Iași
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este ocrotitorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Acest sfânt este cinstit în mod deosebit în toată Moldova, în semn de prețuire pentru faptele sale de biruință și de credință. Totodată, Sfântul Gheorghe este înfățișat și pe stema Moldovei, călare, ucigând balaurul, fiind și ocrotitorul Catedralei istorice din incinta Ansamblului Mitropolitan Iași.
În acest an, sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe a fost marcată în plan liturgic, însă în izolare. Atât slujba din seara sărbătorii, cât și cea din ziua prăznuirii Sfântului au fost săvârșite în Paraclisul Ecclesia al Muzeului Mitropolitan.
Sfânta Liturghie dedicată hramului Catedralei istorice a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. În cuvântul de învățătură rostit după citirea Evangheliei, ierarhul a vorbit despre legătura duhovnicească a Sfântului Gheorghe cu Moldova. „Poporul român, în mod special cel din Moldova, l-a cinstit cu mare evlavie de-a lungul vremii pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, acesta devenind ocrotitorul Țării Moldovei. Catedralele voievodale din Suceava sau din Iași, întotdeauna, ca reședințe domnești și locuri de slujire pentru mitropoliții Moldovei, l-au avut drept ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Municipiul Botoșani, de asemenea, îl are în mod special ca ocrotitor pe Sfântul Gheorghe. În zile normale și în vremuri normale, această sărbătoare era cinstită, era onorată, era gustată în toată plenitudinea ei în acest oraș din nordul Moldovei - Botoșani”, a spus IPS Părinte Teofan, subliniind și faptul că „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este numit și «purtător de biruință» pentru că a fost și este legat ființial de Singurul Purtător de biruință cu adevărat - Domnul Hristos. La fel, noi, toți credincioșii, suntem chemați să devenim purtători de biruință”.
Parte a istoriei Moldovei, Biserica „Sfântul Gheorghe” a fost zidită între anii 1761 și 1769, având drept ctitor pe Mitropolitul Moldovei, Gavriil Calimachi. Timp de mai bine de un secol, biserica a servit drept Catedrală Mitropolitană, până la ridicarea ctitoriei mitropoliților Veniamin și Iosif Naniescu. Din acest considerent, a păstrat numele de „Mitropolia Veche”. Din punctul de vedere al stilului arhitectonic, Biserica Sfântului Gheorghe se încadrează în barocul constantinopolitan, impresionând până astăzi. La interior, catapeteasma este o adevărată capodoperă, făurită din lemn de tei stucat. După anul 1999, biserica a intrat într-un amplu proces de refacere și restaurare, la interior fiind pictată în stil neobizantin, iar în pridvor fiind împodobită cu un mozaic ce amintește de aducerea moaștelor Sfântului Andrei la Iași, în anul 1996.