În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Hramul Catedralei Mitropolitane din Craiova
Catedrala Mitropolitană din Craiova și-a prăznuit în zilele de 25 și 26 octombrie ocrotitorul spiritual, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Sfintele slujbe prilejuite de această sărbătoare au fost săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un impresionant sobor de slujitori.
În ajunul hramului Catedralei Mitropolitane din Craiova, 25 octombrie, s-au săvârșit rânduiala Ceasului al 9-lea şi Vecernia unită cu Litia, urmate de procesiunea cu sfintele moaște aflate în patrimoniul lăcașului pe traseul: Catedrala Mitropolitană - Biserica „Sfântul Gheorghe”- Vechi - Teatrul Naţional „Marin Sorescu” - Universitate - Prefectură - Biserica „Sfântul Ilie” - Catedrală. Procesiunea a fost organizată cu sprijinul autorităților locale, participând mii de credincioși, părinții protopopi din Dolj și Gorj și preoții din oraș și din alte localități. La întoarcerea din procesiune, părticele din moaștele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie și ale Sfintei Mucenițe Sabina, raclele cu moaștele Sfintei Mucenițe Tatiana, ale Sfântului Ierarh Nifon, precum și cinstitele capete ale Sfinților Mucenici Serghie și Vah au fost așezate spre închinare în fața catedralei.
Sâmbătă, 26 octombrie, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, Părintele Mitropolit Irineu a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Craiova închinată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, în prezența credincioșilor și a oficialităților locale și județene. Din soborul de slujitori au făcut parte părintele arhim. Ioachim Pârvulescu, exarhul mănăstirilor și starețul Mănăstirii Lainici; părintele conf. dr. Adrian Ivan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova; părintele Corneliu Dogaru, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Craiova; părintele consilier eparhial Daniel Achim; părintele consilier eparhial Dan Camen; părintele consilier eparhial dr. Adrian Lupu; părintele consilier eparhial Alexandru Zidaru; părintele protoiereu Grigore Vulcănescu de la Protopopiatul Craiova Sud; părintele conf. dr. Mihai Constantinescu și părintele dr. Sorin-Grigore Vulcănescu, de la Facultatea de Teologie din Craiova. Din partea oficialităților, îi amintim pe: Lia Olguța Vasilescu, primarul orașului Craiova; viceprimarul Lucian Dindirică; colonelul Constantin-George Ileana-Niță, de la Brigada Multinațională Sud-Est; Cristian Nicolae Iliescu, vicepreședintele Tribunalului Dolj, și Daniel Alexandru Ion, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Dolj.
Conform rânduielii slujbei, diaconul George Adrian Busuioceanu a fost hirotonit întru preot de ierarhul locului, pe seama Parohiei Ohaba Jiu, Protoieria Târgu Jiu Sud, județul Gorj. De asemenea, teologul Eduard-Liviu-Mihai Fulgușin a fost hirotonit întru diacon pe seama Parohiei „Sfântul Antim Ivireanul” din Protoieria Târgu Cărbunești, județul Gorj. Răspunsurile au fost date de către Corul Filarmonicii Oltenia, condus de maestrul dr. Bogdan Botezatu.
În cuvântul său, Mitropolitul Olteniei a amintit de mărturisirea și mucenicia Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, model de viață creștină pentru fiecare dintre noi: „Sfinții mucenici au dat proba de foc și de sânge a dragostei lor. Cel care se hotărăște să meargă pe urmele Mântuitorului Hristos, care vrea să respecte poruncile, acela devine dintr-odată dușman al satanei. Însă diavolul nu lucrează direct, ci sub acoperire, prin cei care îi fac voia lui. În viața Sfântului Mucenic Dimitrie, a lucrat prin împărații romani, oameni care ar fi trebuit să aibă un nivel de cultură și religiozitate, însă, fiind oameni pătimași și păcătoși, s-au împotrivit Sfântului Dimitrie, care era un soldat priceput, un comandant de armată onorat și cinstit. Sfântul avea o altă înclinație sufletească, fiind ucenic al Mântuitorului Hristos. El era cu adevărat om, care ținea mintea la Dumnezeu, în rugăciune, în împlinirea poruncilor dumnezeiești și în iubire. În această dragoste față de Mântuitorul, el este învinuit, judecat și condamnat la moarte. Rațiunea și înțelepciunea de care dădea dovadă Sfântul Dimitrie erau cu adevărat bine-plăcute lui Dumnezeu. Toate făgăduințele pe care le-a primit nu sunt altceva decât uneltiri ale vrăjmașului ca să se abată de la calea cea dreaptă a Împărăției lui Dumnezeu. El l-a alungat pe satana și le-a socotit ca niște gunoaie și cu ochii ațintiți la crucea Domnului, a mers ca la asalt. În iubire cunoaștem Adevărul. Cel care nu-L iubește pe Dumnezeu nu poate să-L cunoască. Dacă-L cunoști cu adevărat, atunci ești fericit, ai inima liniștită. Dacă-L iubim pe Dumnezeu, Îl cunoaștem. Ne străduim să ne apropiem de El, iar Dumnezeu este atât de generos și iubitor încât ne arată cele tainice și dumnezeiești ale înțelepciunii și Împărăției Sale”.