În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Hramul Catedralei Mitropolitane „Sfântul Spiridon“-Nou
Sărbătoarea Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, a reprezentat un moment de mare bucurie duhovnicească pentru sute de credincioşi, atât din Capitală, cât şi din împrejurimile acesteia, care încă de joi, 11 decembrie, au venit la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon“-Nou (Paraclis patriarhal), pentru a se închina la moaştele sfântului ce se păstrează aici, dar şi pentru a participa la slujba Privegherii. Ieri-dimineaţă, racla ce adăposteşte un fragment din moaştele Sfântului Spiridon a fost scoasă din catedrală şi aşezată în faţa acesteia într-un baldachin special amenajat. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură rostit după Sfânta Evanghelie, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul le-a vorbit celor prezenţi despre viaţa şi minunile Sfântului Ierarh Spiridon şi i-a îndemnat să urmeze exemplul acestui mare ierarh al Bisericii, de la începutul secolului al IV-lea. Preasfinţia Sa le-a prezentat credincioşilor prezenţi trei aspecte din viaţa Sfântului Ierarh Spiridon, care trebuie reţinute şi urmate. „În primul rând, a fost un apărător al credinţei celei adevărate. În eparhia pe care a condus-o el i-a învăţat pe toţi oamenii să-L urmeze pe Dumnezeu şi să trăiască în armonie. Învăţătura lui era una simplă, dar era legată de marile adevăruri desprinse din Sfânta Scriptură. Ierarhul
s-a dovedit a fi apărător al dreptei credinţe la Sinodul I Ecumenic din 325, când a vorbit despre Dumnezeu Cel Unul în fiinţă, dar întreit în Persoane, atunci când a demonstrat că aşa precum cărămida este compusă din trei elemente (pământ, foc şi apă), dar apare ca una singură, la fel este şi cu Persoanele Sfintei Treimi. În al doilea rând învăţăm din viaţa lui bunătatea pe care a ridicat-o la rang de virtute. Istoricul Sozomen, dar şi Simeon Metafrastul ne spun că bunătatea şi primirea lui de străini erau asemenea lui Avraam. În al treilea rând, învăţăm din viaţa Sfântului Spiridon slujirea celor aflaţi în suferinţă. Credinţa lui fără margini l-a făcut să slujească împreună cu îngerii la Sfânta Liturghie“, a explicat Preasfinţia Sa.
La final, PS Episcop Timotei Prahoveanul le-a transmis părinţilor slujitori ai Catedralei Mitropolitane „Sfântul Spiridon“-Nou felicitările şi binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pentru lucrările de înfrumuseţare a sfântului locaş, realizate în ultimii ani. Arhim. Veniamin Goreanu, consilier eparhial în cadrul Sectorului administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor, i-a mulţumit Preasfinţiei Sale pentru prezenţa în mijlocul credincioşilor şi i-a dăruit o cruce pentru birou. „La Catedrala «Sfântul Spiridon»-Nou, în toată această perioadă s-au continuat lucrările de restaurare a picturii. Nădăjduim că vom finaliza aceste lucrări în anul 2015, când sperăm că vom şi resfinţi pictura bisericii“, ne-a declarat arhim. Veniamin Goreanu. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii catedralei trecuţi la Domnul. (Diac. Ştefan Sfarghie)