La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Hramul Catedralei „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara
La sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, Catedrala Mitropolitană din Timișoara, cel mai mare lăcaș de cult din partea de vest a țării, a îmbrăcat haine de sărbătoare. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Mitropolitul Banatului împreună cu alți doi ierarhi ai Bisericii noastre.
Programul liturgic al hramului Catedralei Mitropolitane din Timișoara, chiar dacă s-a desfășurat cu respectarea măsurilor sanitare impuse pentru prevenirea răspândirea noului coronavirus, i-a adunat în rugăciune pe credincioșii bănățeni care au adus prinos de cinstire celor trei mari ierarhi teologi, prăznuiți la 30 ianuarie.
Hramul istoric al catedralei bănățene a debutat în ajun cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, de Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. La finalul slujbei, părintele Ionel Popescu a vorbit despre pregătirea educațională a Sfinților Trei Ierarhi în marile centre universitare ale vremii, ce a constituit un vector pentru asimilarea de valori spirituale, perene. Totodată, a fost subliniat faptul că acești trei mari dascăli ai lumii au fost socotiți drept veritabile paradigme pentru elevii și studenții sârguincioși, preocupați de relația rațiune-credință în cercetarea științifică. Răspunsurile liturgice au fost date antifonic, la cele două strane, de către psalți timișoreni.
În ziua sărbătorii, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, împreună cu Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Din sobor au făcut parte consilierii de la Centrul eparhial, protopopii Timișoarei, clericii de la Catedrala Mitropolitană, precum și ieromonahi de la mănăstirile din eparhie. Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, care a evidențiat contribuția Sfinților Trei Ierarhi în ceea ce privește formarea învățăturii creștine.