Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Hramul celei mai vechi biserici din municipiul Arad
Credincioșii din Parohia ortodoxă sârbă Arad-Centru, municipiul Arad, și-au sărbătorit marți, 12 iulie, ocrotitorii spirituali, pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, după calendarul neîndreptat. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți și diaconi, iar cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Flavius Petcuț, protopopul Aradului. După Sfânta Liturghie a avut loc o procesiune în jurul bisericii.
În după-amiaza aceleiași zile, slujba Vecerniei a fost săvârșită în biserica sârbească de către un sobor din care au făcut parte părintele protos. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei; părintele Adrian Boba, protopop de Biserica Albă, din cadrul Episcopiei Daciei Felix, Serbia, precum și alți slujitori. Cuvântul de învățătură a fost rostit de preotul sârb Sașa Iașin. La finalul slujbei a avut loc tăierea colacului, potrivit tradiției sârbești. La sfânta slujbă au participat și reprezentanți din Parlamentul României - Camera Deputaților, precum și reprezentanți ai Primăriei Municipiului Arad. Părintele paroh Ognean Plavsici, protopop ortodox sârb de Arad, le-a mulțumit tuturor preoților și credincioșilor prezenți la sărbătoarea parohiei.
Biserica ortodoxă sârbă închinată Sfinților Apostoli Petru și Pavel este cel mai vechi edificiu din municipiul Arad și totodată cea mai veche biserică, fiind ridicată între 1698 şi 1702 de către Jovan Popović Tekelija, pentru familiile grănicerilor sârbi (conform documentelor 300 de pedestraşi şi 200 de călăreţi) stabiliţi aici împreună cu familiile lor.