De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Hramul comunității ortodoxe a surzilor din Capitală
Persoanele cu deficiențe de auz din întreaga țară și-au sărbătorit miercuri, 12 februarie 2020, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei. În Capitală, membrii comunității ortodoxe a surzilor au participat la Sfânta Liturghie transpusă în limbajul mimico-gestual în noul loc de rugăciune, capela Așezământului social „Patriarh Justinian Marina”.
Numeroși credincioși cu deficiențe de auz din București, Pitești și Mioveni și-au sărbătorit ieri ocrotitorul spiritual. Sfânta Liturghie a fost săvârșită în capela Așezământului social „Patriarh Justinian Marina” din Capitală și a fost transpusă în limbajul mimico-gestual de un sobor de preoți de caritate din care au făcut parte: părintele Mirel Ilie, preotul comunității surzilor din București; părintele Cătălin Istrate, preotul comunității surzilor din Mioveni; părintele Cătălin Țâru, preotul comunității surzilor din Pitești, și părintele Alexandru Țugui, preotul comunității surzilor din Alexandria și Teleorman.
În cuvântul de învățătură rostit, părintele Mirel Ilie le-a vorbit celor prezenți despre viața Sfântului Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei, ocrotitorul surzilor și hipoacuzicilor. „Este o bucurie deosebită că astăzi biserica noastră, îmbrăcată în haine de sărbătoare, are atât de multe persoane venite și din București, și din țară. Mai mult decât atât, se vede și dragostea pe care o poartă dascălii școlii speciale pentru copiii cu deficiențe de auz și de vorbire din Bucureștii Noi, care au venit în mijlocul nostru și au găsit de cuviință ca ziua aceasta să o petreacă aducând mulțumire sfântului care îi ocrotește și le dăruiește putere în activitatea lor. Sfântul Ierarh Meletie ne este o pildă de viețuire. Pe lângă binecuvântarea minunată pe care a dat-o tuturor, a fost un exemplu de urmat, dar și un mărturisitor al dreptei credințe”, a spus părintele Mirel Ilie.
De anul trecut, Arhiepiscopia Bucureștilor a început demersurile pentru construirea unui așezământ social destinat persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire atât din municipiul București, cât și din împrejurimi. „La sfârșitul anului trecut, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, am obținut autorizația de construcție a centrului multifuncțional. Suntem cu organizarea de șantier aproape gata și vom începe construcția acestuia. În cadrul centrului va funcționa o cantină socială, unde 50 de persoane surde fără posibilități financiare vor beneficia de o masă caldă. De asemenea, vom avea și un after-school. În momentul de față, sunt profesori care s-au înscris la cursuri pentru a învăța limbajul mimico-gestual spre a-i ajuta pe copiii cu deficiențe de auz să promoveze examenul de bacalaureat. Vom avea și un cabinet de logopedie, precum și unul de psihologie pentru a întări această luptă pe care o ducem de multe ori cu exteriorul. Vor fi și săli de socializare, iar arhitectura peisagistică este pusă la punct”, a precizat părintele Mirel Ilie.
La final, a fost săvârșită slujba Parastasului transpusă în limbajul mimico-gestual pentru membrii comunității surzilor trecuți la Domnul. Toți cei prezenți au primit daruri și pachete cu hrană caldă.