În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Hramul de toamnă al Catedralei Episcopale din Vârșeț
Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Vârșeț, Serbia, și-a sărbătorit sâmbătă, 9 noiembrie 2024, hramul de toamnă închinat Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. De anul trecut, lăcașul de rugăciune păstrează în patrimoniul sacru un fragment din moaștele sfântului tămăduitor. Manifestările dedicate hramului de toamnă al catedralei s-au încheiat duminică cu o conferință susținută de pr. prof. dr. Constantin Necula, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu.
În ajunul sărbătorii, vineri, 8 noiembrie, racla cu un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie a fost așezată spre închinarea credincioșilor într-un baldachin special amenajat în vecinătatea catedralei. În continuare, Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, a săvârșit slujba Privegherii, informează TRINITAS TV.
A doua zi, evenimentele au continuat cu o procesiune în jurul Catedralei Episcopale din Vârșeț, în frunte cu Preasfințitul Părinte Ieronim și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, care au săvârșit apoi Sfânta Liturghie.
„Foarte mulți creștini ortodocși sârbi, care îl iubesc pe Sfântul Ierarh Nectarie, vin la racla cu sfintele moaște și cer vindecări de boli și ajutor în necazuri. Sfântul Ierarh Nectarie a devenit un simbol în vremurile noastre moderne. Este foarte mare tulburare în multe zone ale lumii. Lumea are nevoie de pace și de stabilitate. Astfel, ne întoarcem privirea către unii care au trăit în viața lor multe încercări și suferințe”, a declarat Preasfințitul Părinte Ieronim pentru sursa citată.
Toți pelerinii care au participat la hramul Catedralei Episcopale au primit din partea slujitorilor pachete cu alimente.
Manifestările duhovnicești s-au încheiat duminică seară cu conferința „În pregătirea Betleemului”, susținută de pr. prof. dr. Constantin Necula, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu.