La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Hramul Mănăstirii Bogdănița
Marți, 27 iulie, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Bogdănița, Protopopiatul Bârlad, cu prilejul hramului sfântului așezământ, informează Biroul de presă al eparhiei.
Din soborul slujitorilor au făcut parte părintele protopop Vasile Lăiu și părintele stareț Timotei Condurache.
În cuvântul rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie a arătat cum iubirea lui Dumnezeu va ieși permanent biruitoare împotriva urii și răutății acestei lumi: „Martirul, mucenicul, este cel care învinge ura vrăjmașilor lui Dumnezeu, pentru că, în adâncul inimii sale, este înrădăcinată iubirea lui Dumnezeu, din care se hrănește. Oricât de năvalnică, de impetuoasă ar fi ura lumii împotriva lui Dumnezeu, întotdeauna iubirea este cea care învinge; iubire care izvorăște din bunătatea ființială a lui Dumnezeu - iubire care nu poate fi clintită, știrbită în nici un fel de ura lumii. Așa putem înțelege cum martirii au rămas neîncovoiați de răutatea, de disprețul și de chinurile fizice la care au fost supuși. Hristos, Iubirea întrupată, era în inima lor, în adâncul existenței lor”.
Ierarhul Hușilor a vorbit despre puterea de mărturisire a martirilor și despre atitudinea pe care este bine să o avem atunci când credința și valorile creștine sunt batjocorite: „Din partea noastră este suficient doar să dăm mărturie, nicidecum să intrăm într-un conflict cu cei care se năpustesc asupra noastră cu ură și cu foarte mult dispreț. Mărturia credinței noastre în Hristos este deja o exprimare a dragostei, a iubirii în fața răutății oamenilor. Modelul nostru este Hristos când era pe cruce și nu a primit din partea oamenilor decât priviri piezișe, batjocură, revoltă, răutate, iar când I-a fost sete, a primit oțet și fiere. În fața acestei răutăți, Hristos nu a contenit să iubească lumea, să îi iubească pe cei care erau nerecunoscători și ingrați”.