În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Hramul Mănăstirii Cormaia şi sfinţire la Someşul Cald
La sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, luni, 29 august, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a liturghisit la Mănăstirea Cormaia, cu ocazia hramului. Duminică, 28 august, ierarhul a sfinţit biserica Mănăstirii Someşul Cald.
La hramul Mănăstirii Cormaia, județul Bistrița-Năsăud, IPS Părinte Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură. „Sfântul Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, a fost împodobit cu trei mari virtuți: cu puritatea îngerească, râvna apostolică și mărturisirea de mucenic”, a subliniat ierarhul. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de psalți din localitatea Vicovu de Sus, dirijat de pr. Mihai Isopescu.
La finalul slujbei, ierarhul i-a acordat lui Ioan Șot „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului. La final, duhovnicul așezământului monahal, protos. Nicodim Sîngeorzan, a mulțumit ierarhului pentru prezența la hram.
IPS Părinte Mitropolit Andrei a săvârşit, duminică, 28 august, împreună cu PS Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, și PS Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, slujba de târnosire a bisericii Mănăstirii „Sfântul Vasile cel Mare” din Someșul Cald, județul Cluj. Biserica are hramurile „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” și „Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”. Cei trei ierarhi au săvârşit, apoi, Sfânta Liturghie, iar PS Părinte Episcop Andrei a rostit un cuvânt de învățătură. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Daniil Protopsaltul” din București. La chinonic, tinerele interprete Adela Burcă, Denisa Giurgiu, Ana Maria Mariș și Patricia Popa au interpretat pricesne.
Din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, IPS Părinte Mitropolit Andrei i-a oferit ctitorului principal, Vasile Salanța, Crucea Patriarhală pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române, în semn de apreciere și recunoștință pentru implicarea activă în viața Bisericii și pentru ctitorirea Mănăstirii de la Someșul Cald. Înaltpreasfinția Sa i-a acordat stareței mănăstirii, stavrofora Maria Vulcu, și duhovnicului mănăstirii, pr. Dan Popovici, Ordinul „Episcop Nicolae Ivan”, iar ieromonahul Zosima Bârsan, duhovnicul mănăstirii, a fost hirotesit protosinghel. Binefăcătorii au primit diplome de aleasă cinstire. Din partea obștii monahale, cei trei ierarhi au primit câte o icoană cu Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, protectorul mănăstirii.