Comunitatea din Satu‑Nou (Belceşti), județul Iași, atât de frumos unită în jurul părintelui paroh Andrei Florariu şi al preotului slujitor Vasile Florariu, va participa sâmbătă, 9 noiembrie, la sfinţirea ca
Hramul mănăstirii de la Vad, ctitoria Sfântului Ștefan cel Mare
Mănăstirea „Ștefan Vodă” de la Vad, județul Cluj, şi-a sărbătorit vineri, 2 iulie, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, la 517 ani de la trecerea sa la Domnul și la 29 de ani de când a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română.
La Altarul de vară al mănăstirii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Sfântul Ștefan cel Mare, Domn înțelept și credincios”, în cadrul căruia a afirmat că Ștefan cel Mare și Sfânt este „icoană deplină și curată a sufletului românesc”.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor de la Mănăstirea Piatra Fântânele.
La final, părintele stareț Nicodim Pop a mulțumit ierarhului și tuturor celor prezenți la hramul mănăstirii, iar ierarhul a dăruit cărți de rugăciune copiilor și tinerilor prezenți.
Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, ctitorie ștefaniană, a fost reactivată în toamna anului 2011, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, fiind pusă și sub patronajul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, al doilea hram. Mănăstirea a primit în administrare și biserica monument istoric din localitate, unde a existat o mănăstire încă din secolul al 15-lea, care a funcționat ca centru episcopal, de unde vine și denumirea de azi a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.