Patru cete de colindători au vestit joi, 19 decembrie 2024, la Reședința Patriarhală, marea bucurie a Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe
Hramul Mănăstirii Dobrești, Timiș
Mănăstirea Dobreşti din judeţul Timiş, ctitorie a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a îmbrăcat haine de sărbătoare sâmbătă, 2 iulie, în ziua pomenirii Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. La bucuria obștii monahale și a numărului mare de pelerini, veniți din Timișoara, Lugoj și din satele aflate în proximitatea mănăstirii, a luat parte și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, care a săvârșit, în subsolul noii biserici a locaşului monahal, Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte clerici de la Centrul eparhial, protopopi, stareți, preoţi şi diaconi de la mănăstirile şi parohiile din împrejurimi.
În cadrul Sfintei Liturghii s-au înălțat rugăciuni către tronul Preasfintei Treimi și pentru părinții Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Stela și Alexie. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Ligii Tinerilor Creștini Ortodocși Români din Lugoj, condus de profesoara Alina Bogoevici.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a vorbit credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie despre viața şi lucrarea Sfântului Ştefan cel Mare în susținerea Bisericii lui Hristos din Moldova, Țara Românească și Transilvania, precum și din spațiul balcanic. Înaltpreasfinția Sa a menționat că „timp de 47 de ani, din 1457 și până în 2 iulie 1504, Ștefan nu a lăsat ca, în Moldova, să pătrundă alte neamuri și alte credințe, mai ales că, în timpul domniei sfântului voievod, turcii ocupau tot Sud-Estul Europei. Oare cum arăta astăzi Moldova și câte mănăstiri ar mai fi fost acolo sau câți ar mai fi fost creștini dacă nu era acest mare voievod! Ca atare, Sfântul Ștefan a păstrat credința creștină în popor, ridicând după fiecare bătălie un altar, unde erau pomeniți ostașii care au umplut văile Moldovei cu osemintele lor”.
Alături de numărul mare de credincioși, la cel de-al treilea hram al acestei vetre monahale au participat și membrii Asociaţiei Moldovenilor din Banat „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, care, în fiecare an, au un aport la buna desfăşurare a acestei sărbători.