Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Hramul Mănăstirii „Duminica Tuturor Sfinţilor“
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a făcut referire la Evanghelia rânduită spre a fi citită în Duminica a 2-a după Rusalii, de la Matei, capitolul 4, versetele de la 18 la 23, în care se relatează despre chemarea primilor Apostoli, Petru şi fratele său Andrei. De asemenea, Preasfinţia Sa a explicat credincioşilor prezenţi că cea de a doua Evanghelie (în care se vorbeşte despre suferinţele pe care le vor îndura ucenicii lui Hristos şi despre faptul că prin această lucrare ei vor deveni lumina lumii), a fost rânduită în anul 1992 de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să fie închinată prăznuirii tuturor sfinţilor români. „În timpul anului bisericesc avem două sărbători care au o valoare cu adevărat naţională, şi anume: 30 noiembrie, ziua de pomenire a Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, care a semănat sămânţa Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos în pământul cel bun şi roditor al ţării noastre, şi Duminica a 2-a după Rusalii, duminica pomenirii tuturor sfinţilor români. În sfeşnicul Bisericii noastre se află mulţime de lumini odrăslite din sânul poporului nostru, de la martirii din primele veacuri, dintre care numărăm episcopi, preoţi, monahi, militari, nobili, oameni simpli etc., şi până la sfinţii din vremea noastră, care au murit pentru Hristos şi pentru credinţa lor creştină. În mulţimea sfinţilor români avem şi ierarhi, de la cei tomitani, care au murit ca martiri în secolele III şi IV, până la ierarhi din epoca medievală, care au creat cultura noastră naţională şi au menţinut trează conştiinţa originii noastre şi a unităţii noastre de neam“, a arătat Preasfinţia Sa.
În continuare, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a amintit în predica sa şi de sfinţii români, voievozi şi ţărani, cuvioşi şi mireni, oameni în vârstă şi copii, care sunt de fapt luminile ce străbat veacurile, din sfeşnicul conştiinţei noastre naţionale.
În cadrul Sfintei Liturghii, PS Varlaam Ploieşteanul l-a hirotonit preot pe diaconul Cătălin Cristian Radu, pe seama Parohiei Popa Rusu, Protoieria Sector 2 Capitală. De asemenea, Preasfinţia Sa l-a hirotonit pe monahul Nifon Constantin în ierodiacon, pe seama Mănăstirii Radu Vodă din Bucureşti.