Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Hramul Mănăstirii Făgeţel
Duminică, 29 august, Mănăstirea Făgeţel din Protopopiatul Miercurea-Ciuc şi-a serbat hramul închinat Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul. Hramul mănăstirii a început de sâmbătă seara, odată cu slujba Vecerniei cu Litie şi continuată cu Utrenia şi Sfânta Liturghie de noapte. La hramul mănăstirii au fost prezenţi Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei şi Harghitei şi Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.
La slujba de Priveghere a slujit PS Andrei Făgărăşanul, în fruntea unui sobor de preoţi de la mănăstirile şi parohiile eparhiei, iar Liturghia arhierească de noapte a fost oficiată de IPS Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei şi Harghitei.
Duminică dimineaţă, preoţii slujitori au oficiat pentru credincioşii prezenţi Taina Sfântului Maslu, sfinţirea apei şi Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul. A urmat Sfânta Liturghie arhierească, oficiată de PS Andrei Făgărăşanul, alături de un sobor de preoţi, iar răspunsurile la strană au fost date de corul Parohiei Sfântul Gheorghe I din municipiul cu acelaşi nume. În cadrul Sfintei Liturghii, PS Andrei a hirotonit întru diacon pe teologul Petru Horea Racea. Între credincioşii prezenţi s-au numărat şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi un număr mare de credincioşi din împrejurimi şi din alte zone ale ţării.
IPS Ioan a adresat un cuvânt de mulţumire Preasfinţiei Sale Andrei Făgărăşanul pentru prezenţa şi slujirea în mijlocul preoţilor, credincioşilor şi monahilor la hramul Mănăstirii Făgeţel, la care Preasfinţia Sa a fost stareţ între anii 1995 şi 2008. În încheiere, obştea mănăstirii a oferit o agapă creştinească tuturor celor prezenţi la hram.
Construită în 1903
Biserica Mănăstirii Făgeţel a fost construită în 1903 din piatră şi cărămidă. Timp de 28 de ani a servit drept capelă particulară, iar în 1932, prin grija şi efortul părintelui Dionisie Şova, s-au făcut lucrări de reparaţie a bisericii şi s-au construit chilii şi alte anexe gospodăreşti, constituindu-se un frumos schit monahal. În anul 1936, biserica a fost sfinţită de Înalt Preasfinţitul Nicolae Bălan al Ardealului, în vederea fondării acestui schit de călugări, stareţ fiind Preacuviosul Dionisie Şova. După Dictatul de la Viena, în 1940, mănăstirea devine sediul garnizoanei ungureşti şi se întrerupe viaţa monahală a schitului. Ieromonahul Dionisie Şova, retras la Mănăstirea Bogdana - Bacău, se întoarce singur la Mănăstirea Făgeţel în anul 1946 şi reia viaţa schitului. În anul 1951, părintele Dionisie trece la cele veşnice, iar viaţa monahală a schitului se întrerupe. După înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, în 1994, prin strădania PS Ioan, în anul 1995, un grup de călugări de la Mănăstirea "Sfântul Ilie" din Topliţa este transferat la Făgeţel şi se reia astfel firul vieţii monahale în acest schit, care devine Mănăstirea Făgeţel, avându-l ca stareţ pe pr. Andrei Moldovan şi econom pe pr. Ghelasie Mureşan. Mănăstirea, cu hramul "Sfânta Treime", primeşte şi al doilea hram, "Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul". La 15 august 2008, arhimandritul Andrei Moldovan a fost hirotonit în treapta de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. În prezent, stareţul mănăstirii este protosinghelul Ghelasie Mureşan.
Mai avem haina de nuntă primită la Botez?
După Sfânta Liturghie, Înalt Preasfinţitul Ioan a adresat tuturor celor prezenţi un cuvânt de învăţătură despre semnificaţiile duhovniceşti ale Evangheliei Duminicii a XV-a după Rusalii. În cuvântul său, IPS Ioan a subliniat necesitatea "ca noi, în calitate de creştini, să purtăm mare grijă de haina de nuntă pe care fiecare am primit-o la Botez. Haina de nuntă pe care creştinul o primeşte la Taina Botezului este Hristos Mântuitorul, întrucât aşa cântăm în cadrul slujbei la Botez: Câţi în Hristos ne-am botezat, în Hristos ne-am şi îmbrăcat. (…) În ziua aceasta să ne întrebăm: pe lângă haina cu care suntem îmbrăcaţi acum, mai avem oare şi haina de nuntă - Hristos? Mai suntem îmbrăcaţi cu Hristos sau, din pricina păcatelor, am rămas fără această haină de nuntă?". În continuare, PS Andrei Făgărăşanul a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a prezentat personalitatea Sfântului Ioan Botezătorul ca Înaintemergător şi Botezător al Domnului, importanţa învăţăturii şi a modelului de viaţă pe care ni le oferă Sfântul Ioan, dar şi mesajul moral care se desprinde din tristul eveniment al martiriului Proorocului Ioan, anume că păcatul răstoarnă scara de valori a omului, ca în cazul regelui Irod Antipa, şi-l conduce spre acte necugetate şi triste.