La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Hramul Mănăstirii Frăsinei
Praznicul Adormirii Maicii Domnului este și hramul cunoscutei Mănăstiri Frăsinei din Arhiepiscopia Râmnicului. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, care a fost călugărit în această mănăstire, și a Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la sărbătoarea din acest an a Mănăstirii Frăsinei a fost prezent Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
Ierarhul a vorbit despre importanța deosebită a praznicului Adormirii Maicii Domnului, atât de îndrăgit de monahii și creștinii ortodocși din România, dar și din alte țări ortodoxe. „Maica Domnului este ocrotitoarea și călăuzitoarea noastră și ea rămâne și modelul nostru. Nevoința monahilor, asemenea celor din această mănăstire, este o urmare a Maicii Domnului în viețuirea și înțelepciunea ei arătată aici pe pământ, pentru a dobândi Cerul și iubirea lui Dumnezeu, care rămâne obiectivul suprem al oricărui monah și creștin”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Siluan.
La slujbă au luat parte obștea Mănăstirii Frăsinei, stareți și părinți din alte mănăstiri apropiate, din Arhiepiscopia Râmnicului, dar și numeroși credincioși de diferite vârste, de parte bărbătească, potrivit rânduielii stabilite aici de ctitorul așezământului, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, după modelul viețuirii monahale de la Sfântul Munte Athos.
După Sfânta Liturghie, ierarhul a vizitat și schitul vechi, din incinta cimitirului, care datează din 1710, fiind prima vatră mănăstirească de la Frăsinei, ctitorită de monahii Ilarion și Ștefan.